Realkreditrådet: Vi har talt forbrugernes sag

NYHED: Realkreditrådets direktør Ane Arnth Jensen har talt lånernes sag, og trods nederlaget har hun bemærket, at det endelige lovudkast blev ændret.
Henrik Theil

"Vi tager nu til efterretning, at Folketinget har vedtaget SDO-loven, og det er ikke en hemmelighed, at vi helst havde set, at man havde bevaret den fulde gennemskuelighed, som vi kender det fra det nuværende realkreditsystem," siger direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen.

Hun peger på, at det vigtigste set fra Realkreditrådets side er, at man som låner kan gennemskue prisen, og det kan man i dag ved at slå op i kurslisten.

"Der er mange produkter på realkreditmarkedet, og forbrugerne har taget de nye lånetyper til sig, men også de nye typer har været inden for en relativt standardiseret verden, og nu kommer der nye muligheder, hvor man desværre ikke har de samme muligheder for at gennemskue rente og rentemarginal, som man har ved et realkreditlån."

Har I ikke tilstrækkelig gennemslagskraft i forhold til det politiske system, når forløbet går jer sådan imod?

"Vi har efter min bedste overbevisning talt forbrugernes sag, fordi det er i deres interesse at have den bedst mulige gennemskuelighed i priserne. Det er vores vurdering, og nu bliver det rigtigt spændende at følge, hvor alt dette lander," siger Ane Arnth Jensen.

Hun noterer sig, at debatten om SDO-lånene har fået udvalgsmedlemmerne til at foretage en række præciseringer af det oprindelige lovudkast. Den endelige betænkning beskriver klarere en række forhold om råderum for marginaler, indfrielser og rådgivning, herunder en sammenligning mellem SDO- og realkreditlån.

Ligeledes er der mulighed for, at Folketinget kan gribe ind med en lovændring, hvis udviklingen omkring de nye lån ikke lever op til flertallets forventninger.

0:000:00