Spindoktoren, Slotsholmen vil savne

PORTRÆT: Finansministerens særlige rådgiver forlader sin post om få uger og efterlader et stort tomrum i kredsen af regeringens rådgivere.
Foto: Altinget.dk
Henrik TheilNiels Th. Dahl

31. oktober mister regeringen et af de vigtige tandhjul i det maskineri, den håber kan føre til endnu en regeringsperiode efter næste folketingsvalg.

Da fratræder nemlig Mikkel Faurholdt, finansminister Thor Pedersens (V) særlige rådgiver gennem de sidste to et halvt år, til fordel for et job som kommunikationschef i entreprenørvirksomheden Sjælsø Gruppen.

Dermed skal både Thor Pedersen, partiet Venstre og den samlede regering sige farvel til et menneske, der af sine venner og kolleger beskrives som usædvanlig kompetent, energisk og motiverende - og som en dygtig politisk analytiker og strateg, der har spillet en vigtig rolle for regeringen i de sidste fem år, først som pressechef for Venstre og siden i jobbet hos Thor Pedersen.

"Mikkel er helt utrolig dygtig. Han er en sand reformatortype. Uanset hvor man sætter ham ind henne, vil han finde en måde at flytte væggene på og ændre arbejdsmetoderne. Han har været den pressechef i Venstre, der har moderniseret pressetjenesten mest og rykket den længst frem," siger Søs Marie Serup, der afløste Mikkel Faurholdt som pressechef i Venstre i 2005.

Fakta

CV for Mikkel Faurholdt:

Født 1967
Student 1986
Landssekretær i Konservativ Ungdom 1988-1990
Eksamen fra Danmarks Journalisthøjskole 1994
Journalist på Erhvervsbladet 1994-1995
Journalist på B.T. 1995-1996
Journalist på Morgenavisen Jyllands-Posten 1996-1999
Journalist på Magisterbladet 1999-2000
Informationschef i TvDanmark 2000-2001
Pressechef for Venstre 2002-2005
Særlig rådgiver for finansminister Thor Pedersen 2005-2007
Kommunikationschef i Sjælsø Gruppen fra 1. november 2007

Mikkel Faurholdt har skrevet bøgerne

"Ninn" (1994)
"Det konservative blodbad" (2000)

"Mikkel er en klassisk spindoktor-type, som nok er et politisk dyr, men samtidig rigtig god til at netværke. På den måde er han meget bredt favnende - han er et helt menneske, der er i ligevægt, som det er rart at være i selskab med," tilføjer den tidligere radikale pressechef Lars L. Nielsen, der i dag er kommunikationsdirektør i Finansrådet.

Ubelejlig afgang
For finansministeren og regeringen kommer Faurholdts afgang da også temmelig ubelejligt.

Hvis Thor skal i tv-avisen, kan vi godt sidde og snakke sagen igennem i bilen på vej derud - men lige to meter inden studiet drejer jeg til venstre og han til højre, og så skal han sidde alene foran en million mennesker og en skarp studievært.

Mikkel Faurholdt
Om politikere som et ensomt folkefærd

Finanslovsforhandlingerne for 2008 er netop gået i gang, om kort tid begynder de store og vanskelige forhandlinger om regeringens kvalitetsreform, og mange forudser et folketingsvalg i løbet af det næste år, hvor regeringen skal forsøge at forklare både de økonomiske reformer og de netop vedtagne skattelettelser til vælgerne.

Men der var ikke noget godt tidspunkt at sige stop på, siger Mikkel Faurholdt:

"Uanset hvornår jeg havde fået det her tilbud, så havde det nok været lidt ubelejligt. For et halvt år siden ville det have været oven i en kommuneaftale, og lidt senere ville det have været lige før fremlæggelsen af 2015-planen. Men det er ikke, fordi jeg flygter fra politik. Jeg har bare efterhånden prøvet det meste, ikke mindst genvalget 2005, og nu er der kommet en tid, hvor jeg har lyst til at prøve kræfter med noget nyt," siger han til Altinget.dk.

0:000:00