Valg-farvel til tre gamle skatteministre

PORTRÆT: Tre tidligere skatteministre har selv valgt at forlade, hvad de kalder "den bedste arbejdsplads" - Folketinget - uden vemod.
Tidligere skatteminister Ole Stavad rydder sit kontor i oktober 2007 - hans tid som folketingsmedlem rinder ud ved valget 13. november.
Tidligere skatteminister Ole Stavad rydder sit kontor i oktober 2007 - hans tid som folketingsmedlem rinder ud ved valget 13. november. Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Henrik Theil

Altinget har spurgt tre tidligere skatteministre, der forlader Folketinget ved valget, om hvad de nu skal lave, samt om hvordan de ser på deres ministertid og Folketinget.

<img align="left" src="@nyimg=2300@" />Ole Stavad (S), tidl. skatte- og erhvervsminister.

Den smilende nordjyde forlader dansk politik som en af de tungeste drenge i dansk politik. Efter 28 år i Folketinget synes Ole Stavad, at det er på tide at give bolden videre:

"Jeg har altid sagt med et smil: Det har altid været min ambition at komme ud, inden jeg kom til at lyde ligesom dem, der var ældst, da jeg kom ind," fortæller han.

Ole Stavad sad som minister i 6 af sine 28 år i Folketinget, og han gennemførte to udskældte skattereformer:

"Jeg har jo engang imellem drillet Svend Auken med, at jeg formentlig er den, der har gjort mest for miljøet i det her hus. For det var mig, der måtte stå i spidsen for alle de udskældte afgiftsændringer, som rent faktisk har betydet, at vi har fået flyttet en adfærd til, at det kan betale sig at spare på de knappe ressourcer af det, der forurener og skaber klimaproblemerne," beretter han med et skævt smil.

Men selvom tiden som minister var meget produktiv, er der også ting, som ærgrer den tidligere minister:

"Det mest ærgerlige var, at jeg overhovedet tog telefonen en sen nattetime, da man ringede tilbage i august 1993, hvor man sad og var i gang med hele Himmerlandsbank-redningen for at undgå, at det hele gik i sort i Hobro og Himmerland," fortæller Ole Stavad.

Efter et langt liv i politik bliver det svært ikke at savne Christiansborg, men Ole Stavad glæder sig til at vende hjem til Jylland:

0:000:00