Olsen Dyhr: Den grønne eksport skal op i gear

INTERVIEW: Den grønne omstilling er vigtig for fremtidens danske eksportvækst. Det siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), som ønsker, at udviklingen kommer op i et højere gear. Men det kræver, at regeringen bliver klarere i mælet om, hvor omstillingen skal bevæge sig hen, erkender hun.
Foto: EuropaMagasinet/Altinget.dk
Per Bang Thomsen

Vi skal være klarere i mælet (om den grønne omstilling, red.). Men man må ikke glemme, at grøn omstilling også er en proces, for ligesom med socialisme har vi ikke et endemål. Det tror jeg i hvert fald ikke på. Jeg tror på, at samfundet er noget, der hele tiden udvikler sig, og det skal grøn omstilling jo også.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Handels- og investeringsminister
Fakta
TEMA

Grøn omstilling eller sort snak?
Der er meget snak om grøn omstilling. Men hvad er virkeligheden bag slagordene? Hvilke muligheder og problemer giver den grønne omstilling. Følg med i Altinget.dks interviewserie.

Når regeringen taler om grøn omstilling, så handler det ofte om at forbedre miljøforholdene i de hjemlige vandløb, begrænse antallet af klimafodspor eller producere flere bæredygtige fødevarer til supermarkedets hylder og frysediske.

Men ifølge handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) handler det i lige så høj grad om at få de danske virksomheder til at indse, at fremtidens eksporteventyr ligger inden for det grønne område, og at der derfor skal sættes endnu hårdere ind, hvis ikke vi skal skal tabe eksportkapløbet til vores nabolande.

Ellers kan det koste velfærd på længere sigt, siger hun.

“Der er ingen tvivl om, at grønne produkter inden for vindenergi, vandteknologi, energisparende teknologi og økologiske fødevarer er i høj kurs i BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina, red.) og i resten af vækstlandene. 15 procent af den samlede eksport ligger inden for denne kategori, og eksporten af denne type produkter er voldsomt voksende. Men vi er bagud i forhold til vores nabolande, så derfor bliver vi nødt til at komme op i gear,” siger SF-ministeren, som siden regeringsskiftet i efteråret 2011 har haft det politiske ansvar for styrke eksporten af danske varer.

Kineserne vil have hele løsninger
Det er meget sigende, at Pia Olsen Dyhr til dagligt holder til i Udenrigsministeriets gule murstenskompleks på Asiatisk Plads i København. For det er især Asien, ikke mindst Kina og Indien, som hun har i den grønne eksportkikkert.

Det er nemlig eksporten til de lande, der bliver en vigtig finansieringskilde til fremtidens velfærdssystem, og her har hendes eget ministerium også en stor rolle at spille. Ifølge SF-ministeren er en af de store udfordringer at få de danske virksomheder til at spille mere sammen og levere fællesløsninger til de udenlandske kunder.

“Kineserne er ikke interesserede i, at en dansk virksomhed kun kan levere en enkelt komponent. De vil have den samlede løsning på deres problem, og derfor arbejder vi her i ministeriet på at pulje virksomhederne sammen, så de i fællesskab kan levere på en hel ordre. Udfordringen ligger i, at vi skal få dem til at gøre det og ikke længere opfatte hinanden som konkurrenter,” siger Pia Olsen Dyhr og understreger, at vi har nogle klare styrker i Danmark, som vi skal holde fast i.

Produktionsarbejdspladser er vigtige
“Vores styrke er, at vi hele tiden vidensudvikler vores produktion. I forhold til kineserne er vores klare konkurrencefordel, at vi har faglærte arbejdere, som udvikler viden, og som derved løbende kan sige, at “det her og det her” skal gøres bedre. Det er også grunden til, at vi i Danmark skal holde fast i både produktions- og vidensarbejdspladser, hvis vi skal skabe vækst.”

Hvordan synes du grundlæggende, at erhvervslivet har taget imod ideen om grøn omstilling og set de muligheder, du siger, er i den?

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00