Fødevarebranchen: Vi er utroligt glade for forlig

FØDEVAREFORLIG: Både Landbrug & Fødevarer og Dansk Erhverv er meget tilfredse med det netop indgåede fødevareforlig. Erhvervsorganisationerne hæfter sig blandt andet ved, at smiley-ordningen bevarer sin form.

Karen Hækkerup glæder sig blandt andet over, at forligspartierne åbner op for tanken om kædekontrol.
Karen Hækkerup glæder sig blandt andet over, at forligspartierne åbner op for tanken om kædekontrol.Foto: Folketinget
Sine Riis LundLise-Lotte Skjoldan

Der er store smil over det indgåede politiske fødevareforlig i de to erhvervsorganisationer Landbrug & Fødevarer og Dansk Erhverv.

Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup, glæder sig over, at det er lykkedes at lave et bredt forlig, der foruden regeringen tæller fem partier. Dermed er der skabt stabilitet og ro om den danske fødevarekontrol.

"Desuden giver forliget både plads til at udvikle nogle nye instrumenter, såsom at give mulighed for kædekontrol, som er noget, vi er rigtig glade for. Samtidigt fokuserer man på læringen i de enkelte kontroller, så der bliver mere fokus på de fødevarer, hvor der er særlige risici," siger Karen Hækkerup til Altinget.

Glæde over nyt kontrolværktøj
Landbrug & Fødevarer har været bekymret for, om forliget ville blive dyrt for virksomhederne. Derfor har de blandt andet arbejdet for, at forliget skulle inkludere såkaldt kædekontrol, hvor kontrollen og dialogen om de centralt besluttede forhold foretages på koncernniveau og ikke på alle produktionsstederne.

Med aftalen har partierne bedt Fødevarestyrelsen om at lave forskellige modeller for indførelse af kædekontrol, som skal forelægges forligskredsen i efteråret 2015.

Også i Dansk Erhverv har man presset på for at få kædekontrol. Og ligesom Karen Hækkerup er markedschef Lotte Engbæk meget tilfreds med forliget.

"Fødevareerhvervet vil gerne kvittere for, at hensynet til forbrugernes tillid og virksomhedernes bundlinje har fået førsteprioritet på et tidspunkt, hvor meget ellers går op i valgkamp," siger hun i en pressemeddelelse.

Stadig smileys ved indgangene
Karen Hækkerup fremhæver desuden, at de politiske partier ikke rører ved smiley-ordningen, der over for forbrugerne viser, om en virksomhed har fået en sanktion fra Fødevarestyrelsen. 

"Det er noget, som vi ved, at de danske forbrugere sætter pris på, og som vores medlemmer også sætter utrolig stor pris på," pointerer Karen Hækkerup.

Landbrug & Fødevarer har i det hele taget svært ved at finde noget at kritisere.

"Hvis vi skulle have ønsket os lidt mere, så vil jeg gerne nævne, at vi havde utrolig gerne set, at der blev sat lidt penge af til yderligere markedsåbninger eller hjælp til, at det kunne have gået lidt hurtigere med de certifikater, man skal have for at kunne lave eksport. Men når det er sagt, så vil jeg sige, at vi er utroligt glade og tilfredse med det forlig, der er indgået," siger Karen Hækkerup.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00