En pletfri ulykkesforsikring

20/8-04: Fiskeriets Ulykkesforsikring lever op til ansvaret om at anmelde alvorligere skader til Arbejdsskadestyrelsen. Det siger fødevareminister Hans Christian Schmidt i et svar til Ole Vagn Christensen (S), der mener, at antallet af anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen er problematisk.

Ifølge Søfartsstyrelsens oplysninger var der 192 personer, som var udsat for en arbejdsskade på danske og grønlandske fiskeskibe i 2003. Heraf angiver 30 personer, at de ikke vil søge en eventuel erstatning.

Hans Christian Schmidt (V)
Fødevareminister
Dokumentation
Spørger: Ole Vagn Christensen (S)

Spørgsmål: "Vil ministeren oplyse, hvor stor differencen er mellem arbejdsskadesager, som Søfartsstyrelsen er bekendt med, og det antal sager, som er kendt i Arbejdsskadestyrelsen?"

Begrundelse: Ulykker i forbindelse med fiskeri foregår på følgende måde. Man henvender sig i sin fiskeriforening. Fiskeriforeningen anmelder ulykken ved at sende en anmeldelse af arbejdsskaden til henholdsvis Søfartsstyrelsen og til Fiskeriets Ulykkesforsikring.

Fiskeriets Ulykkesforsikring har nu pligt til at anmelde arbejdsskaden til Arbejdsskadestyrelsen. Hvis sagerne imidlertid ikke bliver fremsendt fra Ulykkesforsikringen til Arbejdsskadestyrelsen, så har det betydning for størrelsen af de erstatningskrav, som de arbejdsskadede fiskere kan få tildelt.

Svar fra fødevareministeren: Beskæftigelsesministeren har oplyst mig følgende:

Søfartsstyrelsen foretager en selvstændig registrering af arbejdsulykker for at bruge oplysningerne i den forebyggende indsats mod arbejdsulykker.

Spørgeren henviser i sin begrundelse for spørgsmålet til ulykker i forbindelse med fiskeri. Arbejdsskadestyrelsen har derfor i samarbejde med Søfartsstyrelsen opgjort forskellen mellem Søfartsstyrelsens og Arbejdsskadestyrelsens tal for arbejdsulykker på fiskeskibe.

Ifølge Søfartsstyrelsens oplysninger var der 192 personer, som var udsat for en arbejdsskade på danske og grønlandske fiskeskibe i 2003. Heraf angiver 30 personer, at de ikke vil søge en eventuel erstatning.

I Arbejdsskadestyrelsen er der i 2003 anmeldt 21.448 sager om arbejdsulykker og pludselige løfteskader til Arbejdsskadestyrelsen, heraf er der 107 sager, hvor branchekoden er »fiskeri«.

Angående erhvervssygdomme forsyner Arbejdsskadestyrelsen Søfartsstyrelsen med oplysninger om antallet af personer med erhvervssygdomme på fiskeskibe.

Som det fremgår er tallene ikke identiske. Det skyldes flere forhold.

Den væsentligste forskel er kriterierne for at anmelde skader til henholdsvis Søfartsstyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen. Efter lov om skibes sikkerhed m.v. skal skibets fører anmelde arbejdsulykker og forgiftninger, som har medført uarbejdsdygtighed i 1 dag eller mere ud over tilskadekomstdagen til Søfartsstyrelsen. Efter arbejdsskadesikringsloven har arbejdsgiver pligt til at anmelde alle arbejdsulykker, som forventes at medføre ydelser efter loven eller sygefravær i mere end 5 uger.

Hertil kommer, at Arbejdsskadestyrelsen modtager anmeldelser fra forsikringsselskaberne. Anmeldelsen er således først foretaget fra arbejdsgiveren til et forsikringsselskab, hvor den er blevet vurderet, og herfra videresendt til Arbejdsskadestyrelsen, mens Søfartsstyrelsen modtager anmeldelsen direkte fra skibets fører allerede efter 9 dage. Da tallene er opgjort for 2003 kan der derfor forekomme en mindre difference på grund af denne tidsforskydning.

Derudover kan det oplyses, at Fiskeriets Ulykkesforsikring selv kan tage stilling til kravet og udbetale eventuelle ydelser ved de arbejdsskader, der antages kun at kunne begrunde krav på ydelser under sagens behandling efter arbejdsskadesikringslovens § 15. Det drejer sig om sygebehandling m.v.

Nogle sager behandles derfor i Fiskeriets Ulykkesforsikring og skal ikke sendes til Arbejdsskadestyrelsen. Det understreges, at Fiskeriets Ulykkesforsikring ikke har kompetence til at træffe afgørelse i disse sager. Fiskeriets Ulykkesforsikring skal gøre den tilskadekomne udtrykkeligt opmærksom på, at skaden kan forelægges Arbejdsskadestyrelsen, hvis pågældende ikke er tilfreds med selskabets beslutning. Nogle sager anmeldes derfor aldrig til Arbejdsskadestyrelsen.

Fiskeriets Ulykkesforsikring skal snarest videresende anmeldelsen til Arbejdsskadestyrelsen hvis:

  • skaden har medført eller må antages at ville medføre den tilskadekomnes død, eller

  • skaden har medført, at tilskadekomne inden 5 uger efter skadens indtræden ikke har genoptaget sit sædvanlige arbejde i fuldt omfang, eller

  • skadens følger kan begrunde erstatning ud over behandlingsudgifter under sagens behandling, eller

  • Fiskeriets Ulykkesforsikring i øvrigt ikke har kompetence til at behandle sagen.

    Læs artikel på FødevareTinget

    Spørgsmål: "Hvis antallet af arbejdsskader, som Søfartsstyrelsen er bekendt med, afviger fra antallet af sager, som er kendt af Arbejdsskadestyrelsen, vil ministeren da vurdere, hvorvidt differencen skyldes, at Fiskeriets Ulykkesforsikrings pligt til at anmelde arbejdsskaden ikke er blevet fulgt?"

    Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4932.

    Svar fra fødevareministeren: Beskæftigelsesministeren har oplyst mig følgende:

    Arbejdsskadestyrelsen har ikke oplysninger, der viser, at Fiskeriets Ulykkesforsikring ikke har overholdt pligten til at anmelde arbejdsskader til Arbejdsskadestyrelsen.

    Arbejdsskadestyrelsen vil rette henvendelse til Fiskeriets Ulykkesforsikring, hvis man får kendskab til, at pligten til at anmelde konkrete sager ikke er overholdt.

    Spørgsmål: "Vil ministeren oplyse, om han har kendskab til sager, hvor en arbejdsskadet fisker ikke har fået den erstatning, som vedkommende ellers ville være berettiget til, på grund af, at Fiskeriets Ulykkesforsikring ikke har anmeldt arbejdsskaden hos Arbejdsskadestyrelsen?"

    Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4932.

    Svar fra fødevareministeren: Beskæftigelsesministeren har oplyst mig følgende: Der henvises til svar på spørgsmål nr. S 4932.

    Arbejdsskadestyrelsen har ikke oplysninger om, at en arbejdsskadet fisker ikke har fået den erstatning, som vedkommende ellers ville være berettiget til, på grund af at Fiskeriets Ulykkesforsikring ikke har anmeldt arbejdsskaden til Arbejdsskadestyrelsen.

    Hvis dette er tilfældet, kan jeg kun opfordre til, at sagen anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen.

    Spørgsmål: "Vil ministeren vurdere, om han finder det hensigtsmæssigt, at Fiskeriets Ulykkesforsikring på den ene side har en pligt til at anmelde en arbejdsskade og på den anden side har en økonomisk interesse i, at skaden ikke bliver anmeldt?"

    Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 4932.

    Svar fra fødevareministeren: Beskæftigelsesministeren har oplyst mig følgende: Der henvises til svar på spørgsmål nr. S 4932.

    Den valgte anmeldelsesprocedure indebærer, at skaderne anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen, samtidig med at der sikres en hurtig betaling af visse udgifter til sygebehandling.

    Beskæftigelsesministeren vurderer derfor ikke, at der er problemer i, at Fiskeriets Ulykkesforsikring både har pligt til at anmelde og udbetale eventuel erstatning.


  • 0:000:00