Debat

Lavere moms på sundhed kræver ingen kommission

DEBAT: Alle ved, differentieret moms kan hjælpe på fedmeproblemet. Forebyggelseskommissionen er en fatal syltekrukke, mener FDB's direktør.
FDB's administrerende direktør Thomas Bagge Olesen mener sagtens, man kan indføre differentieret moms uden at vente på Forebyggelseskommissionen.
FDB's administrerende direktør Thomas Bagge Olesen mener sagtens, man kan indføre differentieret moms uden at vente på Forebyggelseskommissionen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Bagge Olesen,
administrerende direktør i FDB

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) har netop nedsat en Forebyggelseskommission, der skal hjælpe danskerne med at leve sundere.

Det er et glimrende og prisværdigt initiativ, hvis ikke det var for en fatal fejl.

For Kommissionen ser umiddelbart ud til at være en syltekrukke for en af de mest indlysende metoder til at forbedre folkesundheden i Danmark: En momsnedsættelse på sunde varer.

Nu er det statens tur til at bidrage konstruktivt til folkesundheden med lavere afgifter. For vi behøver ingen Forebyggelseskommission for at reducere momsen på frugt og grønt.

Thomas Bagge Olesen
Adm. dir., FDB

Alle kender svaret
Alle ved, at fedme er et alvorligt sundhedsproblem.

Alle ved, at lavere priser på sundere varer vil øge forbruget af sunde produkter.
71 pct. af befolkningen ønsker, at afgifterne reguleres, så sunde fødevarer bliver billigere (kilde: FDB Analyse, februar 2007).

Gennem det seneste år har vi set, hvordan handelen har bidraget med en lang række konkrete initiativer, der skal gøre det nemmere at leve sundere: Den fælles 13-punkts plan er et eksempel på, hvordan handelen gik sammen med en række tiltag, der minimerer markedsføring af usunde produkter og forstærker indsatsen for de sunde.

Men endnu vigtigere er det, at sundhed er blevet et konkurrenceparameter, hvor de forskellige dagligvarekæder kæmper om at have de mest spændende og sunde produkter på hylderne, anvender flere og flere markedsføringskroner på at fremme salget og bidrager med information til forbrugerne.

Salget er også stigende som følge af disse tiltag.

Imod en stadig større stigning i salget er kun en ting: Priserne.

Ikke plads til mindre avancer
Men kan handelen så ikke blot reducere sine avancer på frugt og grønt og andre sunde produkter? Nu er der allerede skarp konkurrence med masser af tilbud hver uge på disse varer. Men der er en naturlig grænse for, hvor lille en avance handelen kan tage, da det vigtigste ved disse varer er, at de er friske. Derfor vil det være en varegruppe med særligt meget svind, hvilket naturligvis nødvendiggør en vis avance.

Så regnestykket er egentlig ganske enkelt:

Handelen bidrager med stadig større udbud af sunde varer, med information, der gør det lettere for forbrugerne at vælge det sunde og med en markedsføring, der fremme det sunde mere end det usunde.

Staten bidrager med at indkassere det højeste momsprovenue. Til gengæld betaler staten så regningen i den anden ende med kostbar behandling af de mange sygdomme, der er en følge af for usund livsstil.

Indlysende konklusion
Konklusionen er derfor indlysende:

Nu er det statens tur til at bidrage konstruktivt til folkesundheden med lavere afgifter. For vi behøver ingen Forebyggelseskommission for at reducere momsen på frugt og grønt. Som Det konservative Folkeparti så rigtigt sagde det under valgkampen: Lad os sænke den moms og hæve folkesundheden. Jo hurtigere, jo bedre, tilføjer jeg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bagge Olesen

Managing partner og bestyrelsesformand, Den Sociale Kapitalfond Management, bestyrelsesformand, OptimumIT
cand.polyt. (DTU 1995), MBA (CBS 2004)

0:000:00