Planter skal hjælpe miljøet og fødevaresikkerheden

KORT NYT: Nyt center på Københavns Universitet skal bidrage med vidensbaserede løsninger på mange af de problemer vi står over for med hensyn til fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet, biomasse som en effektiv energikilde og miljømæssigt venlige produktionssystemer.
Kasper Frandsen
Det overordnede mål for det nye center er at forstå planters plasticitet - deres evne til at tilpasse sig ændringer i det omgivende miljø. Det, at planter ikke kan flytte sig, kan forlede en til at tro, at de er meget simple væsner. Det er langtfra tilfældet, skriver KU på deres hjemmeside og forsætter:

"I virkeligheden er de naturens bedste kemikere. Fra deres voksested skal de - ud fra det sollys, der falder på deres blade - producere alting selv, fx både proteiner, fedtstoffer og vitaminer. De skal samtidig forsvare sig mod insekter og mikrober uden at kunne løbe væk, og de skal kunne tilpasse sig perioder med varme, kulde og tørke. Inde i enhver plante foregår der derfor hele tiden meget sofistikerede kemiske processer som svar på påvirkningerne udefra. Forstår vi de processer, kan vi også forbedre planternes egenskaber, fx så de bliver mere modstandsdygtige over for tørke, sygdomme og insektsangreb. Og derfor får centret navnet Pro-Active Plants."

Det er VILLUM-KANN RASMUSSEN FONDEN, der bevilger 25 millioner kroner til det nye VKR Centre of Excellence med professor Birger Lindberg Møller fra Institut for Plantebiologi og Bioteknologi i spidsen. Ud over Institut for Plantebiologi og Bioteknologi fra LIFE, deltager også Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Desuden indgår Århus Universitet samt forskergrupper i Umeå, Versailles og Oxford i det nye center. Alt sammen udtryk for en global tankegang.

 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00