Debat

Fejl ikke at bruge gødning som brændsel

NYHED: Ærgerligt, at politikerne ikke har fjernet afgiften for afbrænding af gødning. Dermed mister Danmark muligheden for billige CO2-besparelser, skriver dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Brockenhuus-Schack,
viceformand, Dansk Landbrug

Landbruget og skovbruget er allerede storleverandører af biomasse til vedvarende energi, og vi kan levere meget mere, hvis vi får lov. Indtil videre er det primært halm og træ til kraftvarmeproduktion, men der ligger også enorme potentialer gemt i flerårige energiafgrøder, biogas og afbrænding af husdyrgødning til grøn energi.

Den nye energiaftale har betænkt biogasanlæg og halm og flis med bedre rammer. Vi er meget tilfredse med øgede muligheder for at udnytte disse teknologiers mange miljø- og klimafordele.

Afbrænding skal sikre CO2-reduktion
Men udnyttelse af husdyrgødning til energiformål ved afbrænding er stadig uden for rækkevidde. Inden for landbruget findes allerede en bred vifte af muligheder for at bidrage til biomasse, og vi finder ikke, at det er politikeres opgave at sætte ubegrundede begrænsninger op.

Heller ikke når det gælder affaldsforbrændingsafgiften på husdyrgødning, som ikke blev fjernet fra den nyligt indgåede energiaftale. Dermed er det stadig for dyrt for landmændene at udnytte denne mulighed.

På trods af at afbrænding medfører mindre udvaskning af kvælstof og fosfor og dermed beskyttelse af vandmiljøet samt reduktion af CO2-udslip.

Kvælstofudvaskning mindskes ved afbrænding
Inden afbrændingen sker, skal gødning separeres i en fast og en flydende del. Det er den faste del, som kan afbrændes til fordel for miljøet. Endvidere kan man afbrænde dybstrøelse og anden fast gødning direkte.

Kvælstofudvaskningen til vores vandløb skal holdes nede - og det bliver den netop, eftersom den faste del af husdyrgødningen indeholder det bundne organiske kvælstof, som forsvinder under afbrændingen.

Miljøteknologisk kan vi altså bruge en del af de store affaldsmængder fra landbrugssektoren, og kanalisere det ind i et bæredygtigt energikredsløb.

Miljø- og energiargumenterne står i kø, så fra dansk side er det eneste rigtige at få fjernet de forhindringer, som spærrer for, at vi kan komme i gang.

Væk med forbrændingsafgift
Altså skal affaldsforbrændingsafgifterne på 330 kr. pr. ton væk, og der skal stilles afbalancerede miljøkrav til afbrændingen af husdyrgødning.

Mindre CO2-udslip står også højt på dagsordenen alle steder, og her kan afbrænding af husdyrgødning igen gøre en positiv forskel, fordi det reducerer brugen af fossile brændstoffer.

Med EU's og regeringens miljømål om øget anvendelse af vedvarende energi - 30 pct. i 2002 - er der brug for at anvende alle teknologier og alle former for biomasse. Så det gælder om at komme i gang med at udnytte de synergieffekter, vi kan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Brockenhuus-Schack

Godsejer og greve
HA (Handelshøjskolen i København 1983), cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989)

0:000:00