Debat

"Skattereformen medfører stigende fødevarepriser"

DEBAT: John Wagner fra De Samvirkende Købmænd håber, at regeringen og DF vil lytte til indsigelserne mod skattereformen. Bl.a. når det gælder de højere afgifter på usunde fødevarer.
John Wagner, DSK, håber til sidste, at skattereformen bliver ændret - ellers vil det blandt andet føre til stigende fødevarepriser.
John Wagner, DSK, håber til sidste, at skattereformen bliver ændret - ellers vil det blandt andet føre til stigende fødevarepriser. Foto: www.dsk.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Wagner
Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Den VKO-skattereform, der vedtages i Folketinget de kommende måneder og indfases de kommende år, vil - lige så sikkert som amen i kirken - medføre stigende fødevarepriser.

For det første: Det er jo i sig selv målet med en del af reformen, nemlig de forhøjede afgifter på chokolade og sukkervarer samt is, den ny afgift på mættet fedt i mejeriprodukter (undtagen mælk) og olier samt omlægningen af sodavandsafgiften, der alle har til formål - via prisstigninger - at nedsætte forbrugernes indkøb.

For det andet: Den markante forhøjelse af energipriserne kan heller ikke undgå at slå igennem i priserne. Specielt de store supermarkeder med mange køle- og frysemøbler, walk-in-rum og specielle lagre til køle- og frostvarer har store omkostninger på dette område.

Derfor må man til det sidste håbe, at forligspartierne de kommende måneder vil lytte til velmente indsigelser mod enkeltdele i skattereformen og seriøst overveje alternative forslag.

John Wagner
Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Det gælder også de mange nymoderniserede butikker, der allerede har investeret i de mest energivenlige anlæg, og som herefter kun kan dække meromkostningerne ved prisforhøjelser.

Danskere rykker til Border Shop
Jeg gør opmærksom på denne kendsgerning - ikke fordi jeg er imod adfærdsregulerende afgifter, hvad enten det handler om sundhed eller miljø/klima.

Tværtimod er jeg f.eks. stor tilhænger af en differentieret moms, hvor man nedsætter momsen på frisk frugt og grønt (hvad der er en fatal udeladelse i skattereformen).

Men afgiftinstrumentet skal bruges med omtanke: Det skal ikke "bare" flytte indkøbene fra danske butikker til grænsehandelskøbmændene syd for den dansk-tyske grænse, til Border Shop i Puttgarden og storcentrene på den svenske side af Øresund.

Og det skal rent faktisk være muligt for forbrugerne - her også de energiforbrugende butikker - at ændre adfærd i positiv retning, uden at det bliver kritisk i forhold til sundhed og fødevaresikkerhed.

Håber på ændret skattereform 
Derfor må man til det sidste håbe, at forligspartierne de kommende måneder vil lytte til velmente indsigelser mod enkeltdele i skattereformen og seriøst overveje alternative forslag.

Derfor må man også håbe, at forliget og det efterfølgende reetablerede skattestop ikke udelukker, at der om nødvendigt kan gennemføres et "serviceeftersyn" om et par år.

Og endelig:

Derfor bør regeringen, forligspartierne og - måske ikke mindst - Konkurrencestyrelsen samt de mange medier, der svælger i prisundersøgelser, allerede nu gøre sig klart, at skattereformen med sin nuværende udformning vil medføre stigende fødevarepriser.

Sådan er det! Og husk det nu, når dansk dagligvarehandel næste gang skal bebrejdes, at vi i Danmark har højere fødevarepriser end i Tyskland og Sverige. Det har sin forklaring - også i skattereformen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem
journalist (DJH 1979)

0:000:00