Debat

Den nye madordning

DEBAT: En fælles madordning for alle børn i den enkelte institution er den bedste løsning, skriver Ghita Parry.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Det ser ud som om, at ordningen med mad til børn i daginstitutioner lider sammen skæbne som forhandlingerne om klimaet under klimatopmødet.

Der bliver sagt en masse fine ord, men resultatet bliver udvandet.

Alligevel glæder det mig, at madordningen består. At det så bliver op til forældrebestyrelsen i den enkelte institution at beslutte, om deres børn skal have en madordning, er udmærket, når nu vores folkevalgte politikere ikke vil tage ansvar og give vores børn den bedste madordning.

Det tror jeg, at forældrebestyrelserne vil - også de steder, hvor der bliver skreget madpakker rigtigt højt - når de finder ud af, hvor godt det er for børnene med en velfungerende madordning.

Nu er det jo meget nemt for mig at tale begejstret om en velfungerende ordning. Jeg kan jo ikke forvente, at alle forældrebestyrelsesmedlemmerne ved, hvad jeg taler om.

Professionel tilgang 
Derfor vil jeg uddybe, hvad jeg mener.

En institution med en velfungerende madordning har sit eget køkken, der er ledet af en ansat med en kost- og ernæringsfaglig uddannelse. Det er en sikkerhed for, at hun arbejder professionelt med mad til børn. Hun ved, hvad der er godt for dem, og hvad de har brug for. Hun kan købe ind, så pengene passer. Hun kan lave mad og sørge for, at hygiejnen er i orden. Hun kan lære børnene om råvarer, smag og dufte. Og meget mere.

I en institution med en velfungerende madordning færdes børn og pædagoger naturligt i køkkenet. Det giver børnene sunde spisevaner, og de får samtidigt et positivt forhold til at spise sig mætte i sundhed - ikke sukker. På den måde beskytter de sig selv mod fedme og diabetes.

I den gode madordning spiser børnene sammen med pædagogerne og får en god oplevelse med mad og trygheden ved fællesskabet omkring bordet. Alt sammen til børnenes bedste. Og forældrenes, vil jeg mene.

Få inspiration
Jeg har en anbefaling til alle forældrebestyrelser, der skal tage stilling til, om de skal have en madordning. Tag på besøg hos nogle af de institutioner med en madordning, som forældre og børn er glade for. Bare for at få en oplevelse og inspiration til, hvordan det kan gøres.

En fælles madordning for alle børn i den enkelte institution er den bedste løsning. En ordning, hvor børnene får alle de måltider og mellemmåltider, de har brug for, mens de er i institutionen. Det koster selvfølgelig. Hvem, der skal betale, vil jeg overlade til andre at beslutte. Men den bedste ordning er alle pengene værd. Og i sidste ender betaler vi jo alle sammen på den ene eller den anden måde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00