Debat

Kære skatteminister Troels Lund Poulsen

DEBAT: Køkkener på sygehuse og plejehjem skal fritages fra fedtskatten, skriver dagens debattør, Ghita Parry i et brev til skatteminister Troels Lund Poulsen (V).
Fedtskatten vil gå hårdt ud over de ældre, skriver Ghita Parry.
Fedtskatten vil gå hårdt ud over de ældre, skriver Ghita Parry.Foto: Sonja Iskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At en prisstigning på fløde, andre mejeriprodukter og kød skulle være betydningsløs i forhold til, om de ældre får energi nok igennem den daglige kost, er jeg uenig i. Meget endda.

Ghita Parry
Formand, Kost & Ernæringsforbundet
Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

Af Ghita Parry
Formand, Kost & Ernæringsforbundet

Kære skatteminister Troels Lund Poulsen,
Det glæder mig, at du i Jyllands-Posten den 12. maj 2010 udtaler dig om maden til ældre i en artikel om den skat, du lægger på mættet fedt. Det vil sige mejeriprodukter og kødvarer.

Og ganske som du skriver, er omkring hver femte ældre på landets plejecentre undervægtige, og på nogle sygehusafdelinger er helt op til 40 procent af patienterne undervægtige. Et alvorligt problem, fordi de er længere om at blive raske en normalvægtige. Og det kan vel mærkes i skattekassen.

Selvfølgelig hjælper gode råvarer og godt selskab på at gøre maden appetitlig, som du er inde på. Men, at en prisstigning på fløde, andre mejeriprodukter og kød skulle være betydningsløs i forhold til, om de ældre får energi nok igennem den daglige kost, er jeg uenig i. Meget endda.

Landets plejehjems- og sygehuskøkkener aftager store mænger varer fra mejerierne, slagterier og andre leverandører af råvarer til produktion af mad og måltider. Siden kommunalreformen har især de kommunale køkkener være i økonomisk modvind. Det er de sådan set endnu og hver gang, der skal spares penge i kommunerne. Og med den økonomiske situation vi befinder os i, er det nødvendigt med en finansiel blodtransfusion til de køkkener, der laver offentlige måltider. Budgetterne er i forvejen blodfattige og skåret ind til benet. Så når en liter piskefløde stiger med fire kroner, så kan de mærkes lige med det samme. Og det gør ondt.

Hvis køkkenet har 35 kroner til et helt døgns mad og drikke til en ældre borger, så rækker pengene til mindre, når din fedtskat slår igennem. Hvis vi bare ser på piskefløden, så bidrager den med en ekstraudgift på en krone om dagen per ældre.  

Hvorom alt er, så bliver det dyrere at få de undervægtige ældre og de undervægtige patienter op på en stabil normalvægt, fordi det kræver fløde i sovsen, frodigt kød og kalorierige desserter. Ældre og syge har helt andre ernæringsmæssige behov end raske personer. Og jeg vil ikke kunne garantere, at der ikke bliver flere undervægtige ældre og patienter på grund af fedtskatten. Mængden af fedtholdige råvarer kommer til at koste mere, selv om den indkøbte mængde er den samme. Det økonomiske råderum bliver endnu mindre. Resultatet er, at køkkenet har råd til mindre end før fedtskatten.  

Sygehuskøkkenerne bliver også ramt hårdt af fedtskatten. Regionerne har intet at gøre godt med, så hvis fedtskatten ikke skal ramme patienterne, må lægerne i sidste ende ordinere fløde og smør til patienterne.

Ekstrabyrden fra fedtskatten rammer også den ældre derhjemme, når hun skal komme sig efter sygdom og sygehusophold. Når den ældre skal opbygge den tabte muskelmasse, som er mistet på grund af underernæring, så snupper fedtskatten en ekstra håndfuld af pensionen, når der skal købes ind til opernæring. En klar demotiverende faktor med indbygget risiko for en genindlæggelse. Bliver en vare for dyr, er der store risici for, at den ældre lader den stå. Selv om den er vigtig for ernæringen. Det må være i samfundets interesse at syge og ældre gives de bedste muligheder for at klare sig selv, så meget som muligt.

I mine øjne er fedtskatten en merudgift, der gør arbejdet med maden og plejen af ældre og syge mere besværlig. Er det virkelig nødvendigt, Troels?

Du er jo skatteminister, så du har vel næppe opfundet fedtskatten alene af den grund, at du er oprigtigt bekymret for vores sundhedstilstand. Der må være andre steder, hvor der er penge at hente til vores underernærede statskasse. Har du prøvet hos de multinationale fødevaregiganter, som åbenbart tjener gode penge her i Danmark?

Det ville være storsindet af dig, hvis køkkenerne på sygehusene og plejehjemmene kunne blive fritaget for fedtskatten. Og for den sags skyld også de ældres indkøb. Ellers kunne det jo få sundhedsmæssige konsekvenser af en helt anden karakter, end den du taler for.  

Venlig hilsen
Ghita Parry

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00