Debat

Regeringen scorer selvmål

DEBAT: Kost- og ernæringsfaglige medarbejdere har - som alle andre på arbejdsmarkedet - brug for efteruddannelse, skriver Ghita Parry.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

I sin iver efter at få Danmark på økonomisk ret køl har regeringens ministre taget bind for øjnene og svunget sparekniven helt tilfældigt og ubetænksomt dybt nogle steder.

Undervisningsministeren må være noget nær sanseløs, når hun i fuld alvor vil spare på efteruddannelsesområdet.

Har brug for efteruddannelse
Kost- og ernæringsfaglige medarbejdere har - som alle andre på arbejdsmarkedet - brug for efteruddannelse, så de hele tiden kan være i front og servicere børn, voksen, gamle og syge med den bedste offentligt finansierede, ernæringsrigtige og velsmagende hverdagsmad. Det drejer sig om at erhverve den seneste viden om kost og ernæring, forebyggelse og sundhed. Vigtige elementer til gavn for hele befolkningen.

Hvis kost- og ernæringsfagligt personale bliver forhindret i at indtage den faglige førertrøje, vil det gå ud over dem, der lever af de omkring en million hverdagsmåltider, de producerer.

Det er ufatteligt at regeringen på den ene side vil have et Danmark i verdensklasse og på den anden side ikke gør det muligt at erhverve den viden og de kvalifikationer, som er forudsætningen for at kunne blive verdensmestre. Kunne du forestille dig et VM i fodbold uden at både spillere og trænere forbereder sig til opgaven; at vinde verdensmesterskabet. NEJ, det kan ingen - håber jeg.

Derfor kan jeg heller ikke forstå, at regeringen vil øge deltagerbetalingen ved efteruddannelse. Regeringen vil sænke den godtgørelse, som arbejdsgiveren modtager, mens medarbejderen er under efteruddannelse.

Godtgørelsen bliver skåret ned med en femtedel. Indtil nu har godtgørelsen svaret til den maksimale dagpengesats. Og regeringen vil derudover halvere den periode, hvor det er muligt at få Statens Voksenuddannelsesstøtte.

Hvordan rimer det på et Danmark i verdensklasse?

Nedskæringerne rammer i høj grad arbejdsgiverne, som er staten, kommunerne og regionerne. De skal i forvejen spare milliarder på deres budgetter. Hvor vilde tror du, at kommunerne er for at sende deres kost- og ernæringsfaglige medarbejdere på efteruddannelse, når udgiften bliver større end tidligere? Jeg tror mildest talt, at de vil være tilbageholdende. Eller slet og ret sig nej til kost- og ernæringsfaglige, der ønsker efteruddannelse.

Scorer selvmål
Med regeringens udspil ser jeg følgende scenarium:

Man uddanner sig og bliver i resten af sit arbejdsliv hverken udfordret, udviklet, klogere eller dygtigere. Gad vide, hvor mange år man kan være kvalificeret til et job alene på baggrund af sin grunduddannelse?

Apropos regeringens forslag til besparelser på uddannelsesområdet og VM: Det er et selvmål, og selvmål bliver man ikke verdensmestre af! Det ved enhver dansker. Så jeg vil foreslå regeringen at trække i kampdragterne og stille med en ny taktik, så vi undgår selvmål i denne kamp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma









0:000:00