Kronik

Forfatter: Kaare Dybvad bør droppe forandringsfrygten og kysse en fire-dages arbejdsuge velkommen 

FIK DU LÆST: At mene, at en fire-dages arbejdsuge er "socialt skævt" eller "et privilegium for dem med den højeste løn og de længste uddannelser", bunder i manglende viden, skriver bogaktuelle forfatter Pernille Garde Abildgaard.

Det mindste, vi kan gøre, er at anerkende de stigende antal succesfulde cases i Danmark med fire-dages arbejdsuge, skriver Pernille Garde Abildgaard.
Det mindste, vi kan gøre, er at anerkende de stigende antal succesfulde cases i Danmark med fire-dages arbejdsuge, skriver Pernille Garde Abildgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pernille Garde Abildgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kronikken blev bragt første gang på Altinget 26. februar. 

Kan vi arbejde fire dage om ugen og samtidig bevare og forbedre velfærdssamfundet?

Ja, det kan vi, hvis vi samtidig sikrer, at vi også øger vores produktion på de fire arbejdsdage.

Lige nu er over 100 danske virksomheder ved at bevise, at netop dét kan lade sige gøre. Her har man nemlig indført en fire-dages arbejdsuge på et reduceret antal timer per uge til samme løn. Og man har samtidig øget både produktivitet, serviceniveau og trivsel.

Produktionsforøgelsen sker blandt andet, fordi man styrker virksomhedens innovationskraft, har færre sygedage, udnytter arbejdstimerne optimalt og sikrer restitution og refleksion.

Læs også

Den danske bevægelse for en fire-dages arbejdsuge er for alvor ved at få vind i sejlene. Og det er der gode grunde til.

Positivt på bundlinjen

Ja, velfærdssamfundet koster fortsat høj produktion og arbejdskraft. Men med afskaffelsen af store bededag og fortsat prædiken om at arbejde mere, risikere de danske politikere kun at gøre ondt værre. Og det vil desværre gå ud over det offentlige arbejdsmarked og vores velfærdssamfund.

Sagen er nemlig, at dele af det private arbejdsmarked for længst har lugtet, at nedsat arbejdstid og færre ugentlige arbejdsdage til samme løn, tiltrækker dygtige kompetencer og styrker innovationskraften og arbejdsglæden. Og så kan det tilmed måles positivt på bundlinjen.

Den danske bevægelse for en fire-dages arbejdsuge er for alvor ved at få vind i sejlene.

Pernille Garde Abildgaard
forfatter og stifter, Take Back Time

Og så kan politikerne forsøge at løse problemerne ved at afskaffe helligdage, men de private virksomheder vil blot fortsætte med at have op til fire ekstra fridage om måneden, hvis det viser sig at give den sundeste forretning.

Hvor tror du, at kompetencerne vil foretrække at være i fremtiden?

Råd til velfærd

Implementering af fire-dages arbejdsuge i Danmark er endnu i sin spæde fase, og jeg forstår til dels godt, at nogle politikere kan være lidt afventende.

Jeg forstår også godt den økonomiske analyse, som de læner sig op ad: At hvis ikke vores produktion i landet fortsat stiger, er der ikke råd til velfærd i fremtiden.

Men sagen er netop, at vi med en variation af forskellige fire-dages modeller har bevist, at vi sagtens kan levere samme – eller øget – produktion på færre dage og timer, hvis vi implementerer forandringerne korrekt.

Læs også

Og hvis vi samtidig kan forbedre arbejdsmiljøet, øge arbejdsglæden og undgå den store flugt fra visse typer jobfunktioner, har vi alle vundet stort.

Manglende viden

Modargumentet om, at en fire-dages arbejdsuge er "socialt skævt" eller "et privilegium for dem med den højeste løn og de længste uddannelser", og at det ikke er for "normale jobs", som minister og socialdemokrat Kaare Dybvad Bek har udtrykt det blandt andet i DR og P1 Morgen, bunder i manglende viden.

Jeg kan ikke redegøre for, hvad Dybvad mener med "normale jobs". Men jo, man har også fire-dages arbejdsuge i Sunset Boulevards restauranter – og ikke kun på hovedkontoret. Jo, vi har også pædagoger, der stortrives i fire-dages arbejdsuge (uden nedgang i løn).

Rammerne og strukturerne, som man arbejder i nu, giver ikke altid de bedste betingelser for øget produktivitet.

Pernille Garde Abildgaard
forfatter og stifter, Take Back Time

Jo, vi har også VVS'ere, el-installatører og viceværter, der arbejder fire dage om ugen, men leverer mere og med større overskud – end de havde i en fem-dages arbejdsuge. Og ja, vi har også fire-dage arbejdsuge i høj-vækst virksomheder; for eksempel hos PanzerGlass der bruger fire-dages uge til vækst og højere indtjening.

Det mindste, vi kan gøre, er at anerkende de stigende antal succesfulde cases i Danmark, samt fortsætte med at implementere fire-dages arbejdsuge endnu flere steder. Måske det netop kan være en løsning på et fælles problem.

I juni 2022 gennemførte Epinion, i samarbejde med Djøf, en landsdækkende undersøgelse, der viste, at to ud af tre danskere ønsker en fire-dages arbejdsuge.

Lignende undersøgelser er foretaget af andre aktører i både ind- og udland, og de viser alle sammen et overvældende flertal for at arbejde færre dage om ugen.

Læs også

Tal fra Cevea viser, at godt 50 procent af arbejdsstyrken overvejer eller allerede har planlagt, at arbejde færre timer i fremtiden. Og det er der en god grund til.

Analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at netop danske familier, er de familier i Vesteuropa med den længste ugentlige arbejdstid, da både mænd og kvinder ofte arbejder fuldtid.

Ifølge forskere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) koster stress hvert år svimlende 16,4 milliarder kroner, og de tabte arbejdstimer på grund af sygdommen svarer til 37.335 fuldtidsstillinger.

Politkerne bør droppe forandringsfrygten og kysse den forældede fem-dages arbejdsuge farvel.

Pernille Garde Abildgaard
forfatter og stifter, Take Back Time

Samtidig viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at antallet af personer med en høj score på stressskalaen er steget med 8,3 procent fra 2010 til 2021 (fra 20,8 procent til 29,1 procent af arbejdsstyrken).

Alligevel skal vi danskere høre fra politikerne, at vores arbejdsmoral er dårlig og vejen til fremtidens velfærdssamfund er brolagt med endnu flere arbejdstimer.

Større produktivitet og højere arbejdsglæde

Når jeg besøger danske virksomheder oplever jeg stort set kun hårdtarbejdende og ansvarsfulde ledere og medarbejdere. Men jeg oplever også et stadig stigende pres, da hastigheden er tårnhøj og kompleksiteten af vores arbejdsopgaver tærer stadig mere på de kognitive ressourcer.

Fakta

Bogen 'Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge' udkom 29. januar.

Foto:

 

Rammerne og strukturerne, som man arbejder i nu, giver ikke altid de bedste betingelser for øget produktivitet, og her kan vi – hvis vi tilbyder medarbejderne ekstra frihed og fritid – ofte i fællesskab finde gode løsninger, der både giver større produktivitet og højere arbejdsglæde.

Politikerne bør derfor droppe forandringsfrygten og kysse den forældede fem-dages arbejdsuge farvel. Løsningen kan meget vel ligge lige foran os.

Og det er vel og mærke ikke at sætte antallet af arbejdstimer i vejret. Flere arbejdstimer vil blot give ekstra pres. Det vil starte en flugt over i det private, hvor man kan opnå højere fleksibilitet og færre arbejdstimer til samme løn.

Hvis vi derimod sætter antallet af arbejdstimer eller -dage ned, kan vi lette presset, sænke sygefraværet og allerede via færre sygemeldinger, få de hænder, vi mangler i dag og samtidig sikre øget produktion (og dermed bedre økonomi). For slet ikke at tale om individets større livskvalitet og overskud til også at bidrage til og styrke vores civilsamfund, hvilket der også er hårdt brug for.

Lad os i fællesskab se på nye løsninger og sikre både velfærdssamfund, arbejdsglæde og trivsel i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Garde Abildgaard

Indehaver og direktør, Take Back Time, bestyrelsesleder for Institut for 4-dages arbejdsuge

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024