Debat

Alternativet: Lad os løse landbrugets gordiske knude

DEBAT: Danmark skal ikke bare være det bedste land i verden, men også det bedste land for verden, skriver Alternativets erhvervsordfører, Rasmus Nordqvist. For at opnå øget bæredygtighed i landbruget foreslår han blandt andet statsopkøb og udstykning af gældsramte landbrug.

"Ved at frisætte de fastlåste bønder, og samtidig
udstykke landbrugene til mindre, lokale og bæredygtige landbrug vil vi tage hul
på det paradigmeskifte, der skal til for at løse en fastlåst situation," skriver Rasmus Nordqvist, erhvervs- og iværksætteriordfører i Alternativet. 
"Ved at frisætte de fastlåste bønder, og samtidig udstykke landbrugene til mindre, lokale og bæredygtige landbrug vil vi tage hul på det paradigmeskifte, der skal til for at løse en fastlåst situation," skriver Rasmus Nordqvist, erhvervs- og iværksætteriordfører i Alternativet. Foto: Facebook
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist
Alternativets ordfører for iværksætteri og erhverv

Spørgsmålet er ikke længere, hvordan vi skaber vækst i landbruget. Det ved landmændene udmærket godt, for de har i mange årtier imødekommet de store vækst- og effektiviseringskrav uden positive effekter.

Landbruget i krise
Det danske landbrug er midt i en af de erhvervsmæssigt største kriser nogensinde. Skal vi skal være helt ærlige, er der vel reelt tale om to kriser, som tilsammen udgør en alvorlig trussel. 

Først og fremmest står landmændene midt i en økonomisk krise. Alene de 1.700 mest lukningstruede landbrug i Danmark har tilsammen en bankgæld på 16,7 mia. kr.

Den anden krise er mere eksistentiel og handler om manglende bæredygtighed.

Spørgsmålet er derfor, hvad vi som samfund kan gøre for at hjælpe landmændene ud af krisen, både den, der handler om bæredygtighed, og den, som handler om økonomi og forretning? 

Rasmus Nordqvist
Alternativets ordfører for iværksætteri og erhverv

Spørgsmålet er derfor, hvad vi som samfund kan gøre for at hjælpe landmændene ud af krisen, både den, der handler om bæredygtighed, og den, som handler om økonomi og forretning?

Måske skulle man - som vi gjorde med bankerne - lade det offentlige opkøbe nogle af de landbrug, der er så pressede, at landmændene bag reelt er låst fast i en uholdbar situation, som de ikke har udsigt til at slippe fri af.

Ved at frisætte de fastlåste bønder og samtidig udstykke landbrugene til mindre, lokale og bæredygtige landbrug vil vi tage hul på det paradigmeskifte, der skal til for at løse en fastlåst situation. At skiftet samtidig rummer et stort økonomisk potentiale, gør blot incitamentet endnu større.

Mindre og lokale enheder
Landbrugenes grad af lokal orientering er altafgørende for, hvor mange arbejdspladser de skaber, og kan samtidig bidrage til at begrænse affolkning af landdistrikterne. Det vil give mere liv i landområderne, at flere familier kan blive boende og arbejder i området, ligesom det potentielt vil øge tilflytning og skabe behov for bevarelsen af offentlige institutioner og servicevirksomheder. Affolkningen af vores landområder er alt andet end en selvfølgelighed.

Det er imidlertid konsekvensen, hvis vi hænger fast i vanetænkningen, og netop landbruget har historisk set været et vigtig erhverv i provinsen, som har haft betydning for lokalbefolkningen.

En ny verden – sammen
De to kriser i landbruget er også en chance for at løse landbrugets gordiske knude op, der indebærer både sundhed, miljø, dyrevelfærd og økonomi.

Faktisk er det allerede i gang andre steder. Tag fx byen Lewes i England, som tæller omkring 16.000 indbyggere. Her har de oprettet et lokalt marked, som sælger friske, lokale råvarer, som betales med Lewes Pound. Lewes Pound er en valuta, som byen selv har oprettet for at sikre, at pengene skaber job og muligheder lokalt. Effekten har været enorm og flere og flere forretningsdrivende bliver en del af projektet.

Rigtig mange landmænd står med store økonomiske problemer, der kan medføre nedlukning. Dyr og miljø lider. Krisen er massiv. Det er en uholdbar situation både for mennesker og miljø - og ikke mindst for landmændene. Vi bør som samfund tilbyde dem, at deres landbrug bliver delt op og omlagt til mindre produktioner, der orienterer sig lokalt. Vi bør gøre landbrugene og lokalsamfundene mere bæredygtige.

Vi står med en enestående chance, lad os gribe den og holde godt fast, så den ikke glider os af hænde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00