Debat

Agri Nord: Råvaregrundlaget for den danske fødevareproduktion skal sikres

DEBAT: Hvis vi fortsat vil producere kvalitetsfødevarer i Danmark, er vi nødt til at sikre markarealer bedre end i dag. Lige nu er det et stort problem for landbruget, at markerne står under vand, skriver Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord. 

Danmark vil komme til at mangle de 157 milliarder kroner, de danske landbrugsprodukter hvert år indbringer, hvis man ikke går igang med at sikre de danske markarealer bedre, skriver Carl Christian Pedersen.
Danmark vil komme til at mangle de 157 milliarder kroner, de danske landbrugsprodukter hvert år indbringer, hvis man ikke går igang med at sikre de danske markarealer bedre, skriver Carl Christian Pedersen.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Christian Pedersen
Formand for Agri Nord

Produktionskæden af danske kvalitetsfødevarer starter ude på markerne. Her dyrkes der foder til dyrene, der giver kød og mælk, og der dyrkes korn, der bruges til mel og gryn. Det er her, at hele råvaregrundlaget for den danske fødevareproduktion starter.

Hvis vi fortsat vil producere de fødevarer, er vi nødt til at sikre de arealer. Lige nu er det et stort problem for landbruget, at markerne står under vand.

Flere steder skyldes det, at vandløbene ikke bliver tilstrækkeligt renset op, men det er nødvendigt, at vandløbene kan aflede vandet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Sporbare salater
Sikrer vi ikke dyrkningsfladerne, kommer vi til at vinke farvel til nogle af verdens sikreste fødevarer. De er produceret under streng kontrol, hvor både planteværn og gødning tildeles i så små mængder, at den danske landmand er nødt til at få mest muligt ud af de næringsstoffer. Det gør han ved hele tiden at udvikle sig og benytte sig af ny teknologi.

Klimavenlige koteletter
Man kommer også til at vinke farvel til nogle af verdens mest klimavenlige fødevarer. Danmark er faktisk et af verdens mest klimavenlige lande, når det gælder fødevareproduktion. I den forbindelse er vi faktisk et mønstereksempel.

Udover at måtte importere knap så sikre og klimavenlige fødevarer fra udlandet, når vandløbene har oversvømmet den danske landbrugsjord, skal vi også finde noget andet at leve af i Danmark.

Carl Christian Pedersen
Formand, Agri Nord

Sunde skinker
Man kan også lade stå til og lade markerne forsumpe. Gør man det, vil man også komme til at sige farvel til en fødeproduktion med en høj, veterinær status.

Danske kvæg og svin er sunde, og der er en god dyrevelfærd i de danske stalde. Kan vi ikke dyrke foder til dem i Danmark, vil produktionen rykke ud af landet. Ud til steder hvor man har knap så meget fokus på medicinforbrug og forhold for dyrene.

Eksporten forsvinder
Udover at måtte importere knap så sikre og klimavenlige fødevarer fra udlandet, når vandløbene har oversvømmet den danske landbrugsjord, skal vi også finde noget andet at leve af i Danmark.

For vi kommer til at mangle de 157 milliarder kroner, de danske landbrugsprodukter hvert år indbringer landet.

Jeg mener, der er al mulig grund til at sikre, at vi fortsat skal dyrke markerne i Danmark.

.....

Carl Christian Pedersen driver til dagligt planteavlsbruget Vester Nejsig ved Ø. Hassing. Carl Christian Pedersen har siden 2011 været formand for landboforeningen Agri Nord. Her var han først næstformand i to år fra 2009 til 2011. Agri Nord er en nordjysk landboforening, der rådgiver landmænd inden for økonomi, jura og en bred vifte af landbrugsfaglige områder som blandt andet svineproduktion og planteavl. Han har siden januar 2017 været formand for Dronninglund Slot og er bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer på tredje år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Pedersen

Formand, Agri Nord
agrikultur (Bygholm Landbrugsskole 1978)

0:000:00