Debat

ALT-kandidat: Dansk fingeraftryk på landbrugsstøtten skal forberedes nu

DEBAT: Allerede nu bør vi tage hul på debatten om den finansielle ramme for EU og blandt andet diskutere, hvordan landbrugsstøtten skal udforme sig frem til 2027, skriver Jan Kristoffersen (ALT)

Der er endnu ikke en klar definition af små og mellemstore landbrug, og det skal nok blive et stort politisk slagsmål, skriver Jan Kristoffersen.<br>
Der er endnu ikke en klar definition af små og mellemstore landbrug, og det skal nok blive et stort politisk slagsmål, skriver Jan Kristoffersen.
Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Kristoffersen (ALT)
Kandidat til Folketinget og Europa-Parlamentet

Inden for et år skal danskerne til valg to gange. Et Europa-Parlamentsvalg og et folketingsvalg, der kommer til at have afgørende indflydelse på retningen for Danmark, EU og verden i både tyverne og trediverne.

Det handler om et budget på cirka 1.135 milliarder euro. Det er den finansielle ramme for EU i årene 2021-2027, og den skal vedtages af medlemslandene og Europa-Parlamentet i den nærmeste fremtid og i hvert fald inden 2021.

EU-Kommissionen har allerede lavet et forslag og håber på, at rammen kan vedtages inden valget til Europa-Parlamentet i maj 2019.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til [email protected] 

Det tvivler jeg stærkt på kan lade sig gøre. Jeg tænker, at det mest sandsynlige er, at det skal vedtages af det nye Europa-Parlament og af en ny dansk regering.

Der er mange ting på dagsordenen: sikkerhed, kunstig intelligens, Brexit med videre, og et af de helt store emner er selvfølgelig landbrugsstøtten.

Alternativet vil bidrage til ethvert tiltag, der gør EU’s landbrugsstøtte grøn, inklusiv at overføre støtte fra store industrilandbrug til mindre eller nystartede landbrug.

Jan Kristoffersen
Kandidat til Folketinget og Europa-Parlamentet

To overordnede positive ting slår igennem i forslaget om landbrugsstøtte for 2021-2027: Det er positivt, at der er lagt op til, at den samlede landbrugsstøtte skal reduceres. Og det er spændende, at landbrugsstøtten foreslås målrettet de små og mellemstore landbrug.

Der er dog endnu ikke en klar definition af små og mellemstore landbrug, og det skal nok blive et stort politisk slagsmål. Der er blandt andet lagt op til et loft for modtaget støtte på cirka 750.000 kroner, og i en tidligere meddelelse har EU-Kommissionen skrevet, at landbrug over 250 hektarer er store landbrug. Det giver jo nogle indikationer på, hvor grænserne kan drages.

Hul på debatten
Hvad vil Venstre eller Socialdemokratiet med landbrugsstøtten, hvis de kommer i regering?

Den finansielle ramme 2021-2027 vedtages med enstemmighed blandt medlemslandene, så en ny dansk regering både kan og bør sætte sit præg.  

Alternativet vil for eksempel bidrage til ethvert tiltag, der gør EU's landbrugsstøtte grøn, inklusiv at overføre støtte fra store industrilandbrug til mindre eller nystartede landbrug.

EU's landbrugsstøtte fylder lige under en tredjedel af EU's samlede budget, så den danske holdning til den finansielle ramme 2021-2027, inklusiv landbrugsstøtten, bør være en vigtig del af EU-debatten – ikke bare op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019, men også op til folketingsvalget.

Det er jo den næste danske regering, der skal forhandle på Danmarks vegne, når rammerne for det næste årti skal udstikkes for 2021-2027. Hvad vi gør her, vil være afgørende for næste generation og udviklingen mange år frem.

Vi får ikke en chance til, så lad os tage hul på den debat, så den næste danske regering – rød, blå eller grøn – har fået en klar fornemmelse af den danske holdning, når de økonomiske rammer for tyverne skal fastlægges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00