Kronik

Børns Vilkår: Drenge skjuler deres mistrivsel bag sixpacks

Undersøgelse afslører, hvordan snævre normer for maskulinitet påvirker drenges trivsel og skaber en facade af styrke, der ofte dækker over ensomhed og utilstrækkelighed. Ligestillingsministeren har ret i, at der er brug for en kulturforandring, skriver Anders Koefoed.

Forventningen om 'den rigtige mand' forgrener sig i drenge og unge mænd, der bruger træning til at skjule deres usikkerheder og følelse af mistrivsel, skriver Anders Koefoed.
Forventningen om 'den rigtige mand' forgrener sig i drenge og unge mænd, der bruger træning til at skjule deres usikkerheder og følelse af mistrivsel, skriver Anders Koefoed.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anders Dahlin Koefoed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Drenge skal være høje og veltrænede. De skal være hakkede, seje og stærke.

Sådan lyder kropsidealet for drenge i en undersøgelse, vi har lavet blandt 8. klasses elever. Udadtil skal drengene helst virke mere ligeglade med deres udseende end pigerne, men har de en sixpack, er det et udtryk for, at de har styr på tingene.

At der bag musklerne kan gemme sig følelser af ensomhed, tristhed og utilstrækkelighed, er noget, drengene snakker mindre åbent om.

Selvom jeg ikke er sundhedsfaglig, er det svært at argumentere imod, at det som udgangspunkt er sundt at være fysisk aktiv. Som ungefaglig ser jeg dog også en bagside af træningen, når den bliver brugt til at undertrykke svære følelser, som ikke bliver sagt højt eller bearbejdet.

Læs også

De snævre normer skaber mistrivsel

I en kvalitativ analyse, vi har lavet blandt unge mænd, fremgår det, at mændene ikke oplever, at det er legitimt at vise sårbarhed, fordi de er mænd, og flere af dem beskriver derfor, at de aktivt undertrykker deres følelser gennem hård fysisk træning.

En 18-årig mand siger: ”Når jeg er pissesur, så tager jeg bare ned i fitness, og så presser jeg mig bare, og så ryger al vreden ud der.”

Jeg vil gerne understrege, at det ikke i sig selv behøver at være en dårlig ting at træne, når man har det svært. Det kan faktisk hjælpe i forbindelse med for eksempel depression. Udfordringen opstår, hvis man ikke samtidig får talt med nogen om det, der er svært – fordi der kan være behov for støtte i at forstå, hvad træningen hjælper én med at håndtere.

Læs også

Når vi debatterer drenge og mænds kropsidealer, er vi derfor også nødt til at gå et spadestik dybere og se på de snævre normer for, hvornår og hvordan man er en ’rigtig mand’.

Forventningen om, at en mand forventes at klare tingene selv, og at han skal dyrke og passe på sin krop, ser ud til at påvirke trivslen blandt mange drenge og unge mænd og begrænse dem i at række ud efter hjælp.

Derfor ser vi desværre også, at det er mænd, der fylder mest i statistikkerne, når det gælder for eksempel stofmisbrug, kriminalitet og hjemløshed, fordi de ikke får den rette hjælp i tide.

Som en anden af de unge mænd i vores førnævnte analyse siger: ”Vi har altid lært, at den stærkeste mand vinder. Helt nede fra vuggestuen af."

Stærk og sårbar på samme tid

Manderollen er dog under forandring. Senest har sociale bevægelser som MeToo og diskussionen om øremærket barsel til fædre præget debatten om ligestilling og kønsstrukturer herhjemme.

Handlingsplanens initiativer er næppe nok i sig selv, men vi ser positivt på den politiske opmærksomhed.

Anders Koefoed
Ungefaglig konsulent i Børns Vilkår
Og når kendte mandlige sportsfolk, musikere og vores egen konge viser sårbarhed foran hele Danmark, så giver de mulighed for at spejle sig i mere og andet end fysisk stærk fremtoning – velvidende, at de står i en privilegeret position, der gør det mindre sårbart at, ja, fremstå sårbar.  

Udviklingen skubber til den traditionelle forestilling om maskulinitet, og det er der mange gode ting at sige om. Det betyder dog også, at mange drenge og unge mænd føler sig mere usikre på, hvad samfundet egentlig forventer af dem.

Det får nogle drenge og mænd til at blive tiltrukket af fællesskaber og influenter på digitale medier, som gør det nemt at abonnere på bestemte holdninger og dyrke et meget traditionelt maskulinitetsideal.

Dette forgrener sig helt ned på børneniveau, hvor jeg for nylig hørte om en 5. klasse, der havde udfordringer med, at drengene talte nedsættende til pigerne – til hjemkundskab havde de sagt til pigerne, at det er ’her i køkkenet, de hører til’.

Læs også

Den rigtige mand findes ikke

Kropsidealer blandt drenge og mænd handler altså om mere og andet end sundhed og et godt udseende. Det handler også om snævre normer for maskulinitet, som vi ved skaber mistrivsel, og om den usikkerhed, der naturligt følger med, nu hvor normerne lige så stille udfordres og gør sårbarhed til en ressource i sig selv.

Politisk har ligestillingsminister Marie Bjerre meldt ud, at der er behov for en kulturforandring. For nylig lancerede hun en handlingsplan, der indeholder en række initiativer, der skal fremme drenge og mænds trivsel og ligestilling.

Handlingsplanens initiativer er næppe nok i sig selv, men vi ser positivt på den politiske opmærksomhed, for jo mere vi som samfund taler højt om de her udfordringer, desto mere udfordrer vi også det snævre maskulinitetsideal.

Jeg håber, at unge mænd fortsat vil finde fysisk og mental velvære i at træne, ligesom jeg håber, at de samtidig vil tale med nogen, hvis de har det svært. Det vigtigste er, at de erfarer, at ’en rigtig mand’ hverken er entydigt stærk, veltrænet eller sårbar. For ’den rigtige mand’ findes slet ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Dahlin Koefoed

Ungefaglig konsulent, Børns Vilkår
kandidat i pædagogisk psykologi (DPU, Aarhus Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024