Carsten Mai: Trods blodigt had er Enhedslisten igen inde i varmen på Københavns Rådhus
Som et lyn fra en klar himmel har Enhedslisten meldt sig konstruktivt på banen og er nu med i årets budgetaftale i København. Det er en overraskelse af dimensioner, skriver Carsten Mai.
Carsten Mai
Ejer, lobbybureauet Carsten Mai & Co, fhv. særlig rådgiver, finansminister Thor Pedersen (V), fhv. pressechef, overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S)Fungerende overborgmester Lars Weiss (S) har gjort det igen: Landet en bred budgetaftale på Københavns Rådhus.
Det er konklusionen, efter det står klart, at byens største parti, Enhedslisten, er med i aftalen om byens pengepung til næste år.
Det var der ikke mange, der havde set for sig.
Der er da også tale om en overraskelse af dimensioner, da der forud var indgået en principaftale mellem alle partier uden om Enhedslisten og Alternativet, som netop gik på byens budget i år og til næste år samt kommuneplanen.
Carsten Mai er ejer af lobbybureauet Carsten Mai & Co., der hovedsageligt i hovedstadsområdet arbejder med interessevaretagelse, PR og stakeholder management inden for en række brancher, herunder byggeri og ejendomme, medico og public utility. Han var fra 1993 til 2001 pressechef og særlig rådgiver for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S). Han har desuden været pressechef og særlig rådgiver for daværende finansminister Thor Pedersen (V) fra 2001 til 2005. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København.
Fra kold til varm
Det handlede om at isolere Enhedslisten og give dem en ordentlig begmand, efter de havde holdt Socialdemokratiet ude af budgetaftalen året før.
Hadet mellem parterne har længe været blodigt og levende. Beskyldningerne er suset gennem luften, og tonen har både været personlig og hadsk.
Hadet mellem parterne har længe været blodigt og levende. Beskyldningerne er suset gennem luften, og tonen har både været personlig og hadsk.
Men som et lyn fra en klar himmel har Enhedslisten nu meldt sig konstruktivt på banen, og står bag budgettet for næste år.
Årsagen er ganske klar: Enhedslisten vil vise, at de kan indgå kompromiser og opnå resultater i København, før Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet, og igangsætter en kostbar kampagne.
Det må siges at være lykkedes med en flot budgetaftale, hvor Enhedslisten blandt andet kan henvise til en ekstra halv milliard kroner til socialområdet og forstærket fokus på klimaet i byen.
Konservative ikke med
Eneste parti, udover Alternativet, der ikke er med, er de Konservative.
Her har borgmester Jakob Næsager (K) sagt nej til aftalen, fordi han mener, at de andre partier fedtede med pengene til de lovede parkeringskældre.
Det er højt spil fra de konservatives side, og det at stå udenfor en budgetaftale med Alternativet i hånden, vil næppe vække glæde hos de helt store erhvervsorganisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv.
Organisationer som normalt spytter i den konservative bøsse, når valget nærmer sig.
Dyrere parkering
Hvad angår parkering viser forligspartierne en ny og dyrere vej for bilisterne, men det er værd at lægge mærke til, at det først og fremmest bliver dyrere for de bilister, der ikke bor i København, men som hver dag parkerer i byen.
En model de fleste københavnere vil nikke anerkendende til.
Der er andre perspektiver i den brede aftale, som får stor betydning for arbejdet på rådhuset til næste år.
Forligspartierne vil have flertal i alle kommunens politiske udvalg, og dermed forsvinder der megen politisk dramatik, når de enkelte sager skal behandles i udvalgene.
Lars Weiss bliver overborgmester
Med aftalen er der også kæmpe flertal for, at Lars Weiss kan konstitueres som overborgmester frem til valget – det sker på onsdag.
Hele 43 ud af 55 mandater i Borgerrepræsentationen har allerede nu nikket til, at Lars Weiss på ny træder ind i det fine kontor på rådhusets anden sal.
Rådhuset har leveret store nyheder i de seneste dage. Det er gaven, der giver og giver.
Først kom meddelelsen om, at Sophie Hæstorp Andersen (S) forlod overborgmesterkontoret til fordel for jobbet som social- og boligminister.
I samme ombæring blev det lanceret, at den hidtidige social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil skal være Socialdemokratiets spidskandidat. Hun bliver formelt valgt om et par dage.
Som foreløbig seneste overraskelse kom Enhedslistens deltagelse i budgetforliget.
Der er flere vindere i budgetsagen: Enhedslisten har gjort sig politisk spilbar, Venstre fremstår som det største borgerlige parti, der vil opnå resultater, og Lars Weiss har endnu engang slået fast, at han er byens dygtigste politiske forhandler.
Lars Weiss vil blive båret ind på overborgmesterkontoret med en hidtil uset opbakning fra partierne på rådhuset.