Da det var ved at gå i fisk for Esben Lunde

ÅRET DER GIK: En ministerpost i farezonen, MRSA-kritik og implementering af fødevare- og landbrugspakken er nogle af de centrale nedslagspunkter i det forgangne politiske fødevareår. 

Esben Lunde Larsen (V) måtte igennem et langt samråd forklare sig om, hvorvidt han havde tilbageholdt informationer for de øvrige partier om tiltag, der kunne bremse op for havets kvotekonger.
Esben Lunde Larsen (V) måtte igennem et langt samråd forklare sig om, hvorvidt han havde tilbageholdt informationer for de øvrige partier om tiltag, der kunne bremse op for havets kvotekonger.Foto: /ritzau/Olufson Jonas
Sine Riis Lund

Undskyld, undskyld, undskyld.

Tirsdag den 4. april tikkede en pressemeddelelse af de mere usædvanlige ind på redaktionerne fra landets miljø- og fødevareminister.

For at redde sin ministerkarriere måtte Esben Lunde Larsen (V) helt ned på knæ og undskylde for ikke at have videregivet relevante informationer i sagen om kvotekonger.

Undskyldningen var kulminationen på et pinefuldt forløb for Esben Lunde Larsen, der startede med, at et flertal i Folketinget kort før jul indgik en fiskeriaftale uden om regeringen, og som endte med, at fødevareministeren ganske usædvanligt måtte spørge om lov til at tiltræde aftalen.

Årsagen til forløbet var, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i højere grad end regeringen ønskede at stramme grebet om de magtfulde storfiskere, der imod lovens intentioner tilraner sig meget store kvoter af havets fisk.

I strid med MRSA-handlingsplan 
Fiskeriet var ikke det eneste område, hvor Esben Lunde Larsen måtte sætte sine politiske holdninger i bakgear.

I efteråret udsendte DR en dokumentar, der viste, at fødevareministeren af sine embedsmænd var blevet advaret om, at det kunne kollidere med MRSA-handlingsplanen, hvis han lempede sit krav til det resistensskabende antibiotikum tetracyklin i landmændenes medicinregnskab.

Det var ikke desto mindre, hvad Esben Lunde Larsen havde gjort i tråd med ønsket fra landbruget og industrien, men efter dokumentaren padlede han kraftigt tilbage og gjorde det vanskeligere at bruge det omstridte antibiotikum.

Styrelse frikender sig selv
MRSA skulle vise sig at blive en af efterårets helt store politiske hovedpiner. Fødevarestyrelsen blev beskyldt for ikke korrekt at have videregivet videnskabelige anbefalinger fra DTU til skiftende ministre.

Men som Altinget beskrev i oktober, da Fødevarestyrelsen havde afleveret deres MRSA-redegørelse til ministeren: “Fødevarestyrelsens undersøgelse af Fødevarestyrelsen frikender Fødevarestyrelsen.”

Ikke alle var helt tilfredse med den konklusion:

 

 

En lækket lydfil
Fødevarestyrelsen var ikke den eneste styrelse, der gav Esben Lunde Larsen kvaler det forgangne år. Mediestormen brød også løs, da en medarbejder i Miljøstyrelsen lækkede en lydfil fra et internt medarbejdermøde, hvor Esben Lunde Larsen blandt andet kritiserede journalisters hang til at søge aktindsigt.

Nu kan nogle af medarbejderne så se frem til at arbejde endnu tættere på ministeren. I maj måned bekræftede ministeriet, at 40-50 medarbejdere senere i år skal flyttes fra Miljøstyrelsen til ministeriets departement. 

Selv om sammenlægningen af miljø og fødevarer i et enkelt ministerium har været meget udskældt, så er Esben Lunde Larsen ikke i tvivl om, at det er en fordel.

“Det er en daglig tilfredsstillelse at se, hvordan netop sammenlægningen af de to områder i ét ministerium giver god mening i forhold til at tage samlede hensyn til både miljø og fødevareerhverv,” skrev Esben Lunde Larsen i et indlæg til Altinget.

Et år i implementeringens tegn
Det var småt med nyhederne på fødevareområdet, da finanslovsaftalen mellem regeringen og resten af blå blok faldt på plads sidste år.

Til gengæld har det været et år med fuld fokus på at implementere mange af de elementer, der indgik i fødevare- og landbrugspakken fra 2015.

Blandt andet kunne Esben Lunde Larsen (V) først på året glæde sig over at få lavet en bred aftale om en ny husdyrlov sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale.

Loven sikrer mere fleksibilitet til landmændene og bedre mulighed for hurtig omstilling af produktionen. Fremover vil det desuden være afgørende for reguleringen, hvor meget den enkelte landmand påvirker miljøet - og ikke hvor mange dyr, han har i stalden.

Alternativet, Enhedslisten og SF frygter imidlertid, at den nye lov vil medføre mere forurening.

Som led i fødevare- og landbrugspakken har Esben Lunde Larsen også indført et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke og søsat en ny eksportstrategi.

En bred aftale for fremtidens pesticid-indsats er et af de andre mere markante punkter på Esben Lundes resultatliste.

Sundheds- og ernæringsanprisninger
Selv om Esben Lunde Larsen på mange måder har været en god ven af landbruget og erhvervet, så overraskede han nok ganske mange, da han på ganske kategorisk vis afslog alle erhvervsdrømme om at gøre det nemmere at sundhedsanprise virksomhedernes produkter. 

Det er blevet anerkendt af Forbrugerrådet Tænk.

“Det er gode toner fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, når han i sin embedsperiode - mere klart end tidligere fødevareministre - har udtalt sig kritisk om ernærings- og sundhedsanprisninger, som virksomheder siden 2012 har måttet sætte på deres produkter,” skrev direktør Lars Pram i et debatindlæg til Altinget.

Også på andre områder har Esben Lunde Larsen (V) overrasket en smule med sine holdninger. Blandt andet med sin holdning til underskriftsindsamlinger, som Esben Lunde Larsen gjorde rede for på et samråd i februar måned i år: 

Ny regulering af landbruget
Ser man på vælgernes dom over Esben Lunde Larsen i en nylig måling, så er det tæt på en dumpekarakter. Han ligger på en bundplacering sammen med ældreminister Thyra Frank (LA).

Det er da heller ikke fordi, at fødevareområdet er noget, der optager danskerne i særlig høj grad. Blot fire procent pegede i en nylig måling for Altinget på fødevareområdet som et af de tre mest afgørende emner, når de skal stemme ved næste folketingsvalg.

Efterårets helt store forestående debat om en målrettet kvælstof-regulering af landbruget ligner heller ikke nogen vælgerbasker, men kan få ganske vidtrækkende betydning for den enkelte landmand. Målet er, at de enkelte bedrifter reguleres efter deres reelle påvirkning på miljøet.

Derimod kan Esben Lunde Larsen vente mere debat om MRSA. En ekspertgruppe forventes nemlig inden så længe at komme med deres anbefalinger til håndteringen af MRSA-problematikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00