Regeringen afviser EU-anbefaling om hormonforstyrrende stof

KEMI: EU’s nye grænseværdi for det hormonforstyrrende stof bisphenol A er alt for høj, mener fødevareminister Dan Jørgensen (S). Han vil i stedet følge de danske eksperter, som anbefaler en langt lavere grænseværdi.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil lave en frivillig aftale med industrien om at sænke indholdet af bisphenol A i danske  produkter.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil lave en frivillig aftale med industrien om at sænke indholdet af bisphenol A i danske  produkter.Foto: Lars Svankjær
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

Danmark skal gå foran resten af Europa og sænke mængden af det hormonforstyrrende stof bisphenol A til et langt lavere niveau, end hvad EU’s fødevareagentur, EFSA, anbefaler.

Det slår fødevareminister Dan Jørgensen (S) fast, efter forskere fra DTU har kritiseret EFSA's vurdering for ikke at være tilstrækkelig.

“Vi kan ikke tage nogen chancer, når det drejer sig om forbrugernes sikkerhed. Derfor er det afgørende for mig, at vi hurtigst muligt får sænket danskernes indtag af bisphenol A, så det afspejler DTU’s anbefaling,” skriver Dan Jørgensen i et skriftligt svar til Altinget.

Bisphenol A er et stof, som mistænkes for at være hormonforstyrrende og for at kunne være årsag til brystkræft, dårlig sædkvalitet og barnløshed. Stoffet bliver anvendt i industrien og bliver især overført til mennesker gennem madvarer, drikkevarer, kasseboner og kosmetik.

Dan J: Frivillig aftale om lavere grænseværdi
EU's fødevareagentur, EFSA, har i januar meldt ud, at grænseværdien - et mål for, hvor meget af stoffet man kan indtage dagligt gennem hele sit liv, uden det udgør en helbredsrisiko - bør sænkes til fire mikrogram pr. kilo kropsvægt.

Men i en vurdering til Fødevarestyrelsen er konklusionen fra forskere på DTU, at grænseværdien skal helt ned til 0,7 mikrogram for at beskytte mod hormonforstyrrende effekter.

Den anbefaling vil Dan Jørgensen nu følge. Han understreger dog, at han ikke vil lægge sig ud med resten af EU, men i stedet lave en frivillig aftale med industrien i Danmark.

“Jeg synes, at vi skal følge DTU's grænseværdi. Den hurtigste og letteste måde at gøre det på er at lave en frivillig aftale i Danmark. Går vi igennem EU-systemet kan det tage årevis. Derfor vil jeg tage fat i erhvervet, så vi sammen kan lave en aftale om at få indholdet af bisphenol A i danske produkter ned,” siger Dan Jørgensen.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00