Danmark taber kamp om ens kontrolgebyrer i EU

FØDEVAREKONTROL: Efter tre års forhandlinger er EU-institutionerne blevet enige om en ny kontrolforordning. Dansk ønske om mere ens kontrolgebyrer på tværs af EU-landene kom ikke igennem. Ærgerligt og alvorligt, mener Landbrug & Fødevarer.

Foto: Esben Salling/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Når vores virksomheder skal konkurrere på det indre marked og på tredjelandsmarkeder, så har vi en udgift herhjemme i Danmark, som vores konkurrenter på de samme markeder ikke har. Det synes vi er både ærgerligt og alvorligt.

Susanne Kofoed
Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer

Fra dansk side havde vi gerne set, at det var blevet mere harmoniseret ud fra et synspunkt om, at det giver lige konkurrencevilkår, hvis der gælder det samme for alle virksomheder i EU.

Nanna Marklund
Sektionsleder i Fødevarestyrelsen

Det bliver ikke i denne omgang, at der bliver lige vilkår på tværs af EU-landene for, hvordan der skal opkræves gebyrer fra fødevarevirksomheder, når myndigheder kommer på kontrolbesøg. Det står klart, efter EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet i sidste uge indgik aftale om en ny kontrolforordning.

Den ny forordning samler alle EU-regler om kontrol af hele fødevarekæden fra jord til bord i ét stykke lovgivning, hvilket skal gøre det enklere at navigere i - frem for de 16 forskellige forordninger og direktiver, som lige regulerer området.

Forslaget til en ny kontrolforordning var en del af en større dyre- og plantesundhedspakke´med fire andre lovgivningsforslag, som EU-Kommissionen lagde frem i maj 2013. Kontrolforordningen er den sidste i pakken, som er faldet på plads.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00