Debat

Dansk Erhverv: Bring myndighedernes viden i spil

DEBAT: Svært forståelige regler skaber ekstra omkostninger for både virksomheder, myndigheder og forbrugere. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, der samtidig kvitterer for regeringens regelforenklingsindsats.

"Fødevarestyrelsen
er et godt eksempel på, hvordan myndighedernes viden kan bringes i
spil på helt nye måder," mener Lotte Engbæk Larsen fra Dansk Erhverv. 
"Fødevarestyrelsen er et godt eksempel på, hvordan myndighedernes viden kan bringes i spil på helt nye måder," mener Lotte Engbæk Larsen fra Dansk Erhverv. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lotte Engbæk Larsen
Markedschef i Dansk Erhverv

For mange virksomheder kan det være ualmindeligt udfordrende at holde sig ajour med de løbende ændringer i samtlige love og regler, der gælder for lige netop dem.

At navigere i et hav af forordninger
Når en virksomhed endelig får overblikket, kræver det ofte en akademisk uddannelse at forstå, hvad reglerne betyder i praksis.

Omvendt kræver det ikke nogen længerevarende uddannelse at forestille sig, at det er vanskeligt at navigere fuldstændigt korrekt i det hav af forordninger, direktiver, love og bekendtgørelser, som kendetegner miljø- og fødevareområdet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er derfor afgørende, at myndighederne sørger for, at reglerne er nemme at følge og forstå. Ellers bliver konsekvensen en lavere efterlevelse af reglerne, der giver øgede omkostninger for både virksomheder og myndigheder, og som i sidste ende også rammer forbrugerne.

Viden er en vej til vækst
Nøglen til at hjælpe virksomhederne i myriaden af love og regler – og dermed sikre en høj regelefterlevelse – ligger ligefor hos myndighederne.

Det er igennem aktiv dialog, vejledning og intelligent kontrol, at myndighederne mest effektivt hjælper virksomheder til at holde sig ajour. 

Lotte Engbæk Larsen
Markedschef i Dansk Erhverv

Det er igennem aktiv dialog, vejledning og intelligent kontrol, at myndighederne mest effektivt hjælper virksomheder til at holde sig ajour.

I Dansk Erhverv glæder vi os over den regelforenklingsindsats, som i øjeblikket finder sted på miljø- og fødevareområdet, ligesom vi glæder os over den bebudede sanering af punktafgifterne, som alt sammen gør det lettere at drive virksomhed i Danmark.

Men vi opfordrer samtidig til, at myndighederne også gør en indsats for at komme i øjenhøjde med virksomhederne og deres hverdag ved at bringe deres faglige viden mere i spil.

Fødevarestyrelsen er godt på vej
Fødevarestyrelsen er et godt eksempel på, hvordan myndighedernes viden kan bringes i spil på helt nye måder.

I Fødevareforlig 3, som med bred politisk opbakning fra Folketinget sætter rammen for fødevarekontrollen over de næste fire år, er der mange gode initiativer, som – hvis alt går vel – vil aktivere en større del af Fødevarestyrelsens faglige viden.

For eksempel bliver det i løbet af 2016 muligt for virksomheder at rekvirere et vejledningsbesøg af Fødevarestyrelsen, hvor konkrete problemstillinger kan drøftes på selve virksomheden.

I Dansk Erhverv har vi længe kæmpet for en sådan mulighed, da det giver en enestående mulighed for at drøfte, hvad der har betydning for netop den virksomhed. Et ordinært kontrolbesøg foregår ofte på kontrollørens præmisser og giver derfor ikke samme muligheder som et vejledningsbesøg.

Et andet godt eksempel på, hvordan viden kan bringes i spil til fordel for virksomheder, er muligheden for forhåndsgodkendelser, som også bliver muligt i 2016.

Virksomheder kan søge Fødevarestyrelsen om forhåndsgodkendelse af indretning og ombygninger, egenkontrolprogrammer, mærkning, samt en række andre forhold, som virksomhederne indtil nu først har kunnet få svar på ved et ordinært kontrolbesøg. I værste fald kunne en virksomhed her erfare, at indretningen ikke levede op til lovkravene og dermed skulle bygges om. 

Et tredje eksempel på udnyttelse af viden er risikobaseret kontrol samt den nye mulighed for kædekontrol, som ventes klar fra 2017.

Kædekontrol giver kædevirksomheder mulighed for, at de aktiviteter, som styres fra hovedkontoret, også fremover bliver kontrollet på hovedkontoret. Det er en løsning, som giver god mening, og det er derfor også vigtigt, at sådanne initiativer bliver til virkelighed, selvom de udfordrer Fødevarestyrelsen i en opstartsfase.

Bring viden frem i lyset
Fødevarestyrelsen er et godt eksempel, men styrelsen er ligesom andre myndigheder langt fra i mål.

Initiativerne skal først implementeres – og vejledning og intelligent kontrol kan ikke stå alene.

Mindst lige så vigtig er udnyttelsen af digitaliseringen. For eksempel er et veludbygget selvbetjeningsunivers med digitale blanketter og vejledninger samt dialogværktøjer med film og guides også vigtige værktøjer til at bringe viden i spil.

Det er derfor vigtigt, at der fra myndighedernes side konstant er fokus på at hjælpe og vejlede virksomhederne via forskellige tilgange, så vi sikrer en høj regelefterlevelse og gode vilkår for at drive virksomhed i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel, Dansk Erhverv
cand.polit. (Københavns Uni. 2001), HD (o) i virksomhedsstrategi (CBS 2005)

0:000:00