Debat

Debat: Landbruget skal disrupte sig selv

REPLIK: Landbruget kan med den rette støtte fra politikerne genopfinde sig selv og droppe de utidssvarende og skadelige produktionsmetoder til fordel for mere bæredygtighed, der kan være med til at afskaffe sult og afbøde virkningerne af klimakrisen fremfor at bidrage til katastrofen.

Hvis landbruget for alvor skal blive en del af den grønne omstilling, er det en fælles opgave for hele Danmark, skriver Stine Bardeleben Helles (ALT).
Hvis landbruget for alvor skal blive en del af den grønne omstilling, er det en fælles opgave for hele Danmark, skriver Stine Bardeleben Helles (ALT).Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bardeleben Helles
Folketingskandidat for Alternativet

"Vi [skal] i fællesskab finde løsninger, så forbrugerne i fremtiden kan få mulighed for at vælge de mest klimavenlige fødevarer – uanset om de er økologiske eller ej."

Jeg må indrømme, at ovenstående ikke er mine ord. Men jeg er super glad for, at det faktisk er en replik fra selveste Landbrug & Fødevarer til den kritiske landmand Knud Jeppesen, der i Altinget 27. februar foreslog at afskaffe støtten til økologisk landbrug.

For selv om det ofte på overfladen kan se ud, som om der er en uovervindelig konflikt mellem de konventionelle landmænd og fortalerne for den grønne omstilling, så er det i virkeligheden en falsk modsætning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Disruption
Dansk landbrug er i dag ekstremt presset på økonomien, omdømmet i befolkningen er skidt, og landmændene vil fremover blive alvorligt udfordret af de menneskeskabte klimaforandringer, hvor stadig mere ekstremt vejr truer stabiliteten i udbytterne. Landbrugets krise er alvorlig, og fremtiden tegner ikke lys.

Både Landbrug & Fødevarer og mange af Danmarks landmænd skal derfor have ros for, at de tydeligvis har indset, at der er nødt til at ske noget.

Landmændene skal holde op med at gøre mange af de miljøskadelige ting, som de gør i dag, og tænke i helt andre måder at skabe økonomisk og samfundsmæssig værdi.

Stine Bardeleben Helles (ALT)
Folketingskandidat

Hvis dansk landbrug skal komme helskindet igennem den aktuelle økonomiske krise og håndtere miljø- og klimaudfordringerne, er branchen nødt til at disrupte sig selv.

Landmændene skal holde op med at gøre mange af de miljøskadelige ting, som de gør i dag, og tænke i helt andre måder at skabe økonomisk og samfundsmæssig værdi med udgangspunkt i den viden og erfaring om godt landbrug, som er en del af Danmarks DNA.

Det er svært, men som områdedirektør Anders Klöcker, Landbrug & Fødevarer, skriver, så er landbruget allerede i fuld gang med at designe fremtidens landbrugsproduktion, hvor målet er at producere med minimalt klimaaftryk.

Fælles opgave
Lige som Anders Klöcker mener jeg, at vi har god grund til at være stolte af de danske landbrugs- og fødevareerhverv. Ikke alene har vi en af verdens stærkeste fødevareklynger. Vi er også et land med tradition for at samarbejde og samtidig give plads til nytænkning og innovation, som han udtrykker det.

Derfor er det på tide, at vi holder op med at bebrejde de danske landmænd. De står med et kæmpe ansvar og et problem, som den enkelte landmand ikke kan løse alene.

Hvis landbruget for alvor skal blive en del af den grønne omstilling, er det en fælles opgave for hele Danmark. De mange spændende initiativer, som landbruget har gang i, skal understøttes massivt, og vi politikere skal finde modet til at træffe de tunge, men nødvendige, beslutninger på vegne af landbruget. Vi skal sætte rammerne for fremtidens landbrug.

Eksport af bæredygtig kød
I stedet for at diskutere støtte til økologisk landbrug kan vi beslutte, at al landbrugsproduktion i Danmark skal være bæredygtig – og så følge op med den nødvendige hjælp.

Læs også

I stedet for at diskutere detaljerede regler for transport af svin i lastbiler og metoder til halekupering, kan vi beslutte os for altid at behandle dyrene ordentligt, satse ambitiøst på udvikling af klimavenlig landbrugsteknologi og klimaresistente afgrøder – og så sætte al den viden og teknologi, vi har, ind på at skabe et nyt eksporteventyr, hvor vi ikke længere kæmper om at producere billige kyllinger og svinekød, men om at danske landbrugsprodukter er ’rene’ og bidrager til at vinde klimakampen.

Eventyr eller katastrofe
Landbruget har spillet en historisk rolle i udviklingen af Danmark til det velfærdssamfund, som vi har i dag. Og landbruget har muligheden for at blive en aktiv spiller i den grønne omstilling.

Jeg håber derfor, at landbruget med den rigtige støtte fra politikerne kan finde modet og styrken til at genopfinde sig selv og droppe de utidssvarende og skadelige produktionsmetoder til fordel for bæredygtige metoder og afgrøder, der kan være med til at afskaffe sult og afbøde virkningerne af klimakrisen fremfor at bidrage til katastrofen.

Fremtidens forretning er grøn – også for landbruget!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bardeleben Helles

Klimadebattør, grøn/social byudvikler, partner, Helles & Docherty
kandidat i i antropologi og kulturformidling (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00