Debat

Brancheforeninger: Sæt gang i hjulene med lempet afgift og differentieret moms

DEBAT: Sæt gang i bestillingerne på de danske cafeer og restauranter ved at halvere øl-, vin- og spiritusafgifterne og give fuldt skatte- og momsfradrag for erhvervslivets køb af restaurationsydelser, skriver fire brancheforeninger.

Restauranter og caféer kunne igen åbne fra mandag d. 18. maj.<br>
Restauranter og caféer kunne igen åbne fra mandag d. 18. maj.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben E. Hoffmann Rosenstock, Carsten Suhrke, Flemming Nør-Pedersen og Niels Hald
Se dokumentationsboks

De første gæster i lang tid har nu fået serveret et glas vin, en fadøl eller en god bid mad ude i byen.

Dermed kickstarter de økonomien på ikke kun caféer og restauranter, men også hos alle de mange små og store virksomheder, som leverer drikke- og fødevarer til branchen.

Såvel café- og restaurationsejerne som deres leverandører har glædet sig usigeligt til at genåbne, og som deres repræsentanter er vi meget tilfredse med, at det politisk er blevet besluttet at åbne med nogle sundhedsmæssige retningslinjer, som gør det muligt at drive forretning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Behov for politiske initiativer
Restauratørerne er omstillingsparate og vant til at arbejde med den højeste hygiejnestandard.

Selvom branchen er hårdtarbejdende og god til at skabe resultater, er der parallelt brug for en række politiske initiativer i forbindelse med en vellykket genåbning og den fremadrettede økonomiske trivsel i branchen.

Vi tror på, at vi ved at lempe afgifter og differentiere momsen kan gøre det mere rentabelt at drive forretning og derigennem få gang i hjulene.

Torben E. Hoffmann Rosenstock, Carsten Suhrke, Flemming Nør-Pedersen og Niels Hald
Se dokumentationsboks

Derfor ønsker vi fire brancheforeninger, i tæt samarbejde med regeringen, at få sat gang i hjulene, så restauranter og caféer og deres leverandører på sigt kan blive uafhængige af kompensationspakker og sikre staten en god indtjening.

Det er altafgørende, at staten sammen med branchens aktører får trykket på de rigtige knapper, så vi kan se et forretningsperspektiv i det marked, vi nu skal manøvrere i.

Skatte- og momsfradag
Derfor foreslår vi, at erhvervslivets køb af restaurationsydelser giver fuldt skatte- og momsfradrag, og at momsen halveres på restaurations- og cateringydelser resten af 2020.

Derefter bør momsen holdes på et lavere niveau som i Norge og Sverige, der netop har sænket satserne til henholdsvis otte procent og 12 procent.

Samtidig foreslår vi en halvering af øl-, vin- og spiritusafgifterne.

Vi tror på, at vi ved at lempe afgifter og differentiere momsen kan gøre det mere rentabelt at drive forretning og derigennem få gang i hjulene.

Læs også

Dokumentation
Indlægget er skrevet af:
  • Direktør Torben E. Hoffmann Rosenstock, Danmarks Restauranter & Caféer
  • Formand Carsten Suhrke, VSOD (Vin & Spiritus Organisationen i Danmark)
  • Direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
  • Direktør Niels Hald, Bryggeriforeningen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Suhrke

Adm. direktør, Pernod Ricard Danmark A/S, formand, Vin & Spiritus Organisationen i Danmark
HD (A)

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Niels Hald

Fhv. direktør, Bryggeriforeningen (1996-2022)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

0:000:00