Detailkæder udelader energifordelinger i opskrifter

PASSIVITET: Blot to ud af otte detailkæder oplyser om energifordeling i deres opskrifter, som de ellers lovede for knap otte år siden. Forbrugerrådet Tænk og Venstre opfordrer til at følge op.

Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Man kan jo ikke på samme tid bryste sig af, at man tager et ansvar, hvis man samtidigt ikke lever op til de punkter, man vedtager. Så der er behov for at revurdere planen og måske også inkludere nogle flere tiltag.

Camilla Udsen
Seniorrådgiver i fødevarepolitik, Forbrugerrådet Tænk
Fakta
13-punktsplanen om næringsangivelser:
Når der tilbydes opskrifter til kunderne, vil disse også omfatte sunde opskrifter. Egne opskrifter vil så vidt muligt indeholde en næringsangivelse. Det bestræbes, at opskrifter på et samlet måltid efterlever kostrådene.  

Følgende skrev under på 13-punktsplanen:
Dansk Erhverv, DSK - De Samvirkende Købmænd (SuperBest og Rema 1000 er medlemmer heraf), Dansk Supermarked, COOP Danmark, Lidl, Aldi, Dansk Shell A/S, Kuwait Petroleum (Danmark) A/S, OK amba og Statoil Fuel & Retail.

Hvor mange procent protein, fedt og kulhydrat indeholder opskriften på biksemad, mørbradgryde eller rissalat?

Denne type information gav dagligvarehandlen i 2007 håndslag på “så vidt muligt” at oplyse forbrugerne om. Næringsangivelser i detailkædernes opskrifter var et af 13 punkter, der skulle hjælpe danskerne til at træffe sunde valg som led i kampen mod fedme.

Ud af otte detailkæder er det imidlertid kun Fakta og Kvickly, der som fast procedure oplyser om energifordelingen i deres opskrifter. Det viser en gennemgang af hjemmesiderne for Netto, Føtex, Rema 1000, SuperBrugsen, Irma, SuperBest, Kvickly og Fakta, som Altinget har lavet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00