DF: Mærkningsordning på halalkød vil give forbrugeren frit valg

DEBAT: Danske forbrugere har i dag ingen chance for at vide, om deres kød er halalslagtet eller ej. DF ønsker en mærkningsordning, der vil give forbrugerne et reelt og frit valg, skriver landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech. 

Af Lise Bech
Landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti

I Dansk Folkeparti har vi i mange år ønsket en mærkningsordning af halalslagtet kød, så forbrugerne ved, hvad det er, de køber. Og får en reel mulighed for selv at tage stilling til, om de vil have halalslagtet kød eller ej.

Men det svar jeg og andre har fået er, at man som forbruger selv kan kontakte producenterne og stille spørgsmål til, hvilken slagtemetode der anvendes i produktionen af kødet. Undskyld mig! Det er da den omvendte verden. Og danske borgere bør selvfølgelig have mulighed for frit at vælge halalkød til eller fra.

Halalslagtet kød bør kunne fravælges 
Jeg bliver jævnligt kontaktet af borgere, der er uforstående og undrende over for, hvorfor det skal være så svært at fravælge halalkød. Et eksempel er en far, der kontakter mig, da hans datter skal på en sommercamp med 200 børn og unge. Han kontakter arrangørerne og spørger om maden, da han ikke ønsker, at hans datter skal spise halalkød. De begynder svaret med: Vi ønsker ikke at tage særlige hensyn til specifikke mindretal fremfor flertallet.

Så kommer det: ”Al okse- og kyllingekød, vi serverer, er som udgangspunkt halalslagtet. Dette skyldes til dels, at det er det produkt, vores catering leverer, og til dels, at vi aldrig har oplevet, at nogen har fravalgt kød, der var halalslagtet - derimod er det vores erfaring, at vi ved at servere halalslagtet kød kan sikre, at flest muligt spiser med af den samme mad. Den vegetar-forplejning, vi tilbyder, er fuldt dækkende og vi kan 100 procent stå inde for den. Men jeg vil tilbyde din datter, at hun selv kan medbringe kød, som hun vil kunne få opbevaret og have adgang til. Det samme tilbud giver vi til veganere og andre med særlige diæter”

Det er himmelråbende, at det store flertal af danskere skal underkastes det muslimske mindretals religiøse praksis.

Religiøse krav til fødevareproduktion
Et andet eksempel er en kantine på Københavns Universitet, ovenikøbet en kantine hvor teologistuderende spiser. Her var menuen en dag pølsemix med halal pølser (det var trods alt nævnt), løg, frisk rosmarin, råstegte kartofler og gulerødder. Jeg tvivler på, at de serverer røget medister eller kosher pølser andre dage.

Lige så slemt, om ikke værre i vores moderne tid, hvor mange ikke tager det kristne budskab særlig alvorligt, er dog at når vi spiser halalkød, ofte uden at vide det, så går der penge til Islamisk Kulturcenter og Muslim World League. Den saudiarabiske organisation Muslim World League, der helt officielt er imod religionsfrihed, går ind for dødsstraf til homoseksuelle og ønsker sharia. Dermed ender vi – ofte uvidende – med at bidrage til islamiske kræfter, der vil udbrede sharialov.

Jøder og andre religiøse mindretal har i årevis levet side om side med danskere uden at stille krav til vores fødevareproduktion. Men fordi antallet af muslimer stiger, skal reglerne og dansk slagtepraksis ændres. Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal underkaste os på den måde og have en religiøs praksis presset ned over dansk madproduktion. Hovedparten af borgerne i Danmark er trods alt stadig ikke muslimer.

Mærkningsordning vil give forbrugen frit valg
Som det er i dag, har danske forbrugere ingen chance for at vide, om deres kød er halalslagtet eller ej. En mærkningsordning vil give forbrugerne et reelt og frit valg.

Noget oksekød og det meste lammekød er halalslagtet. Alle kyllinger på de store industrislagterier er halalslagtede. Det er omkring 99 procent af alle slagtede kyllinger i Danmark, mange af disse er ikke halal-mærkede. Det meste eksporteres, men noget ender i de danske supermarkeder.

Selvom kødet i butikken ikke er halalmærket, så betales der alligevel penge til de islamiske organisationer, som arbejder for at udbrede sharialov. Noget, mange danske forbrugere utvivlsomt gerne vil have sig frabedt.

I Dansk Folkeparti mener vi, det er rimeligt, at danskerne selv kan bestemme, om de vil støtte islamiske organisationer eller ej.

Forrige artikel Bryggerier: Cirkulær økonomi bør være sund fornuft Bryggerier: Cirkulær økonomi bør være sund fornuft Næste artikel Strid om fakta i debatten om antibiotikaresistens Strid om fakta i debatten om antibiotikaresistens
 • Anmeld

  Lizette Lilleskov Laugesen · Kandidat til Region Sjælland og Faxe Byråd

  Halal Nej Tak

  Tak fordi du sætter focus på dette meget vigtige emne. Rigtig mange danskere ved slet ikke nok, og mange betvivler stadig om det nu også kan være rigtigt, at der betales skjult Sharia skat af danske fødevarer.

  Jeg ønsker ikke halal, og jeg forventer det respekteres.

 • Anmeld

  Morten Aagaard · Selvstændig

  Grundloven §68 overskrides også!

  "Grundloven § 68 Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen."

  Og så kunne vi begynde at overholde § 68 som står i vores Grundlov, nemlig at ingen er pligtig til at yde bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen.

  Eller til os der slet ikke vil bidrage til guder og andre løgnhistorier.

  Derudover så er det beviseligt at halalindustrien anvender indtægterne til at udbrede Islam, herunder den gren der kaldes Wahabismen for disse indtægter. Det er præcis den radikale udgave af Islam som Saudi Arabien spreder og som bla. ISIS ønsker.

  Det er så stort et arbejde at undgå alt halal, det kan simpelthen ikke være rigtigt vi ikke har et reelt valg, samtidig med kommuner og offentlige institutioner bruger vores skattekroner på at købe religiøst kød der favoriserer udbredelsen af een religion.

 • Anmeld

  Claus Grimm

  Samtlige varer bør mærkes...

  Da kødvarer kun udgør en fraktion af den samlede mængde Halal-certificerede produkter, bør der indføres tvungen oplysningspligt på samtlige fødevareproducenter. Dette kunne ganske enkelt placeres sammen med den tvungne varedeklaration, der idag er en selvfølge. På den måde vil det være langt lettere at foretage sine indkøb, hvadenten man er fortaler eller modstander af ulovlige religiøse afgifter...

 • Anmeld

  karen boesen

  Endelig!

  Det har vi ventet på meget længe!!

 • Anmeld

  Rita Nim Andersen · arbejdsløs

  Halal

  Ha ha ha og ha, snak snak snak ,der sker ikke en skid på området ,kan folk ikke også bare ringe og spørge ,om hvor længe kødet kan holde sig ,sikke noget ævl at fyre af ,Er der snart valg ?? mon ikke derfor i lige pludseligt ,går op i det i er da totalt ligeglade ,med mindre der er stemmer i det ,så vås ,i gør ikke noget ,kun snak snak snak