Debat

DF: Mærkningsordning på halalkød vil give forbrugeren frit valg

DEBAT: Danske forbrugere har i dag ingen chance for at vide, om deres kød er halalslagtet eller ej. DF ønsker en mærkningsordning, der vil give forbrugerne et reelt og frit valg, skriver landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech. 

Dansk Folkeparti har gennem mange år ønsket en mærkningsordning af halalslagtet kød, så forbrugerne ved, hvad det er, de køber, skriver Lise Bech.
Dansk Folkeparti har gennem mange år ønsket en mærkningsordning af halalslagtet kød, så forbrugerne ved, hvad det er, de køber, skriver Lise Bech.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lise Bech
Landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti

I Dansk Folkeparti har vi i mange år ønsket en mærkningsordning af halalslagtet kød, så forbrugerne ved, hvad det er, de køber. Og får en reel mulighed for selv at tage stilling til, om de vil have halalslagtet kød eller ej.

Men det svar jeg og andre har fået er, at man som forbruger selv kan kontakte producenterne og stille spørgsmål til, hvilken slagtemetode der anvendes i produktionen af kødet. Undskyld mig! Det er da den omvendte verden. Og danske borgere bør selvfølgelig have mulighed for frit at vælge halalkød til eller fra.

Halalslagtet kød bør kunne fravælges 
Jeg bliver jævnligt kontaktet af borgere, der er uforstående og undrende over for, hvorfor det skal være så svært at fravælge halalkød. Et eksempel er en far, der kontakter mig, da hans datter skal på en sommercamp med 200 børn og unge. Han kontakter arrangørerne og spørger om maden, da han ikke ønsker, at hans datter skal spise halalkød. De begynder svaret med: Vi ønsker ikke at tage særlige hensyn til specifikke mindretal fremfor flertallet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Så kommer det: ”Al okse- og kyllingekød, vi serverer, er som udgangspunkt halalslagtet. Dette skyldes til dels, at det er det produkt, vores catering leverer, og til dels, at vi aldrig har oplevet, at nogen har fravalgt kød, der var halalslagtet - derimod er det vores erfaring, at vi ved at servere halalslagtet kød kan sikre, at flest muligt spiser med af den samme mad. Den vegetar-forplejning, vi tilbyder, er fuldt dækkende og vi kan 100 procent stå inde for den. Men jeg vil tilbyde din datter, at hun selv kan medbringe kød, som hun vil kunne få opbevaret og have adgang til. Det samme tilbud giver vi til veganere og andre med særlige diæter”

Det er himmelråbende, at det store flertal af danskere skal underkastes det muslimske mindretals religiøse praksis.

Selvom kødet i butikken ikke er halalmærket, så betales der alligevel penge til de islamiske organisationer, som arbejder for at udbrede sharialov. Noget, mange danske forbrugere utvivlsomt gerne vil have sig frabedt.

Lise Bech
Landbrugs- og fødevareordfører DF

Religiøse krav til fødevareproduktion
Et andet eksempel er en kantine på Københavns Universitet, ovenikøbet en kantine hvor teologistuderende spiser. Her var menuen en dag pølsemix med halal pølser (det var trods alt nævnt), løg, frisk rosmarin, råstegte kartofler og gulerødder. Jeg tvivler på, at de serverer røget medister eller kosher pølser andre dage.

Lige så slemt, om ikke værre i vores moderne tid, hvor mange ikke tager det kristne budskab særlig alvorligt, er dog at når vi spiser halalkød, ofte uden at vide det, så går der penge til Islamisk Kulturcenter og Muslim World League. Den saudiarabiske organisation Muslim World League, der helt officielt er imod religionsfrihed, går ind for dødsstraf til homoseksuelle og ønsker sharia. Dermed ender vi – ofte uvidende – med at bidrage til islamiske kræfter, der vil udbrede sharialov.

Jøder og andre religiøse mindretal har i årevis levet side om side med danskere uden at stille krav til vores fødevareproduktion. Men fordi antallet af muslimer stiger, skal reglerne og dansk slagtepraksis ændres. Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal underkaste os på den måde og have en religiøs praksis presset ned over dansk madproduktion. Hovedparten af borgerne i Danmark er trods alt stadig ikke muslimer.

Mærkningsordning vil give forbrugen frit valg
Som det er i dag, har danske forbrugere ingen chance for at vide, om deres kød er halalslagtet eller ej. En mærkningsordning vil give forbrugerne et reelt og frit valg.

Noget oksekød og det meste lammekød er halalslagtet. Alle kyllinger på de store industrislagterier er halalslagtede. Det er omkring 99 procent af alle slagtede kyllinger i Danmark, mange af disse er ikke halal-mærkede. Det meste eksporteres, men noget ender i de danske supermarkeder.

Selvom kødet i butikken ikke er halalmærket, så betales der alligevel penge til de islamiske organisationer, som arbejder for at udbrede sharialov. Noget, mange danske forbrugere utvivlsomt gerne vil have sig frabedt.

I Dansk Folkeparti mener vi, det er rimeligt, at danskerne selv kan bestemme, om de vil støtte islamiske organisationer eller ej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

0:000:00