Debat

EL: Øg viden om fødevarers klimabelastning

DEBAT: Der er mere brug for et klimamærke på fødevarerne end et nyt og misvisende dyrevelfærdsmærke. Det mener fødevareordfører i Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen, der argumenterer for mindre grisekød og mere grønkål på køkkenbordet.

<span>"Selvom
der også er plads til forbedringer inden for de produktionsformer, er der ikke
brug for endnu et mærke på fødevarerne, som risikerer at udbrede tilfredshed
med en produktion med elendig dyrevelfærd," skriver Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.<br></span>
"Selvom der også er plads til forbedringer inden for de produktionsformer, er der ikke brug for endnu et mærke på fødevarerne, som risikerer at udbrede tilfredshed med en produktion med elendig dyrevelfærd," skriver Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.
Foto: Folketinget
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

I Randers har byrådet vedtaget, at der skal serveres svinekød i de kommunale institutioner. Det er åbenbart en del af den lokale værdikamp.

Der er da heller ingen tvivl om, at spisning af grisekød bunder i en lang dansk tradition. Indtil nu har ingen byråd dog sikret, at traditionsrige danske retter med kål skal på menuen, selvom disse i ligeså høj grad kan sikre sund ernæring og samtidig skåner klima og miljø. 

Ikke brug for endnu et dyrevelfærdsmærke
Regeringen vil opfinde et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke til 17 millioner. Det er forkasteligt, hvis standarden for at opnå én stjerne i dyrevelfærd er den nuværende lave dyrevelfærd i den industrielle svineproduktion, hvor smågrise fravænnes unaturligt tidligt efter 3-4 uger og derefter får en masse medicin, kobber og zink for at overleve diarré og sygdomme ved for tidlig fravænning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derudover foregår systematisk rutinemæssig halekupering i hovedparten af svinebesætningerne på trods af, at det har været ulovligt siden 2003 og er i strid med EU-retten. Det vil være vildledende og falsk markedsføring, hvis den svineproduktion skal anprises med et statsligt mærke.

Forbrugerne møder allerede i dag to mærker, der viser vej til bedre dyrevelfærd. Det statskontrollerede Ø-mærke og "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse". Og selvom der også er plads til forbedringer inden for de produktionsformer, er der ikke brug for endnu et mærke på fødevarerne, som risikerer at udbrede tilfredshed med en produktion med elendig dyrevelfærd.

Sund fornuft siger mig, at frisk dansk grønkål er mindre klimabelastende end lastbilimporteret italiensk blomkål her i februar. 

Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører i Enhedslisten

Skal raske svin have medicin?
I den industriprægede svineproduktion presses og stresses dyrene så meget, at de lettere bliver syge. Det ”løses” ved at give bredspektret antibiotika i drikkevandet til alle grise, uanset om de er syge eller ej.

Dette massive overforbrug af antibiotika medfører udvikling af nye bakterier, som er resistente overfor medicinen og som spreder sig uden for stalden - en tikkende bombe for folkesundheden.

Mere plads til dyrene, frisk luft og dagslys ville alternativt også kunne forbedre sundheden for grisene. Men det går den anden vej. Regeringen vil nu tillade, at landmænd kan have endnu flere svin per hektar og bruge mere gødning.

Enhedslisten vil i stedet nedbringe antallet af svin, omstille al landbruget til økologisk drift og give plads til mere natur. Vi skal udvikle lokale og økologiske kvalitetsfødevarer. Det vil give dyrere svinekød, men det er nødvendigt, når kød skal produceres bæredygtigt og etisk forsvarligt.

Grønkål fremfor blomkål
Efter klimaaftalen i Paris skal der mere fokus på, hvor CO2-udslippet kan nedbringes. Et lavere globalt kødforbrug vil gavne klimaindsatsen. I Danmark produceres og spises der for meget kød, og vi kan lære meget af andre landes kostvaner.

I Middelhavslande er kød nærmere et tilbehør end hovedparten af måltidet. I mange lande er varierede vegetarretter en naturlig del af kosten. I Danmark er grøddage skiftet ud med mere kød. Forbrugerne bør vide mere om energi og klimabelastning ved fødevarernes produktion og transport.

Sund fornuft siger mig, at frisk dansk grønkål er mindre klimabelastende end lastbilimporteret italiensk blomkål her i februar. Det vil være mere relevant at arbejde for et klimamærke på fødevarer, fremfor et nyt misvisende dyrevelfærdsmærke.

Jeg tror, at forbrugerne gerne vil vide mere om miljøpåvirkningen ved deres fødevareforbrug.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00