Debat

En replik til en smagsdommer

DEBAT: Claus Tingstrøm og de danske gourmetkokke bør promovere det danske salmonellafri fjerkræ i stedet for at fremsige dommedagsprofetier, mener Per V. Møller.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per V. Møller,
adm. direktør i Rose Poultry A/S 

Den 13. marts 2007 kan der læses et indlæg fra Claus Tingstrøm, adm. direktør, Meyer & Tingstrøm Personalerestauranter (CT) på Altinget | Fødevarer. Årsagen er den stigende import og ifølge CT's dommedagsprofetier, så må det forventes, at "kyllingebranchens dødskamp er uundgåelig".

Årsagen skyldes, at "danske fjerkræproducenter har ingen jordisk chance for at priskonkurrere mod brasilianske og thailandske producenter".

Danmark kan levere salmonellafri kylling
Vi har i fjerkræbranchen siden 1996 kunnet levere salmonellafri kylling, og har som et af de få lande kunnet implementere dette fra jord til bord og gennem alle led i forarbejdningskæden. Det er som bekendt kun lykkes for tre af de 27 EU-lande, og resten har fået amnesti til 2010. Brasilien og Thailand er ikke i nærheden af at opfylde disse krav. Jeg har ved selvsyn i Thailand kunnet konstatere, at kyllingerne skylles i klor og vaccineres med diverse antibiotika. Alligevel stiger importen fra de såkaldte billiglande.

Det havde været klædeligt og glædeligt, at vi ikke altid skal høre din hetz mod dansk landbrug, men at du i stedet indledte en dialog med kyllingebranchen. Du skulle prøve vores nye majskylling.

Per V. Møller
Administrerende direktør i Rose Poultry A/S

I kokkekredse slås meget på originalitet og friskhed, og det er jo tankevækkende, at både Thailand og Brasilien kun kan levere frostvarer, og at væksten i Danmark er på ferskvarer.

Desværre gør dele af det danske kokkesamfund utrolig lidt for at promovere danske råvarer -  CT i særdeleshed - og CT har tilsyneladende ikke sat sig ind i produktionsforholdene i de pågældende lande. CT fremhæver franske kyllinger og belgiske kyllinger som gourmetkyllinger, der kan sælges til astronomiske priser i forhold til de danske.

De danske myndigheders tiltag med at øge kontrollen af det importerede fjerkræ ved stikprøveudtagningen har senest i januar 2007 fundet franske kyllinger med DT104, som skulle sælges i Danmark. DT104-salmonella er desværre multiresistent over for alle antibiotika, og det er åbenbart med god samvittighed, at varen har kunnet undgå den franske virksomheds og de franske myndigheders opmærksomhed. I dagens Danmark ville det pågældende parti været blevet destrueret. Gourmetkyllingerne sælges i stor stil til de danske restauranter, som CT repræsenterer og promoverer.

Desværre er forbrugerne fokuseret meget på pris - dog næppe gourmetpriserne på Meyer og Tingstrøms restauranter. (Tillykke med stjerne nummer to hos Noma. Jeg kan så forstå, at der blandt de nordiske specialiteter næppe er danske kyllinger på menukortet.)

For nylig var der et stort udbrud af diarre fra Meyer og Tingstrøms restaurationskæde, hvor over 100 personer blev smittet. Jeg håber sandelig ikke, det var en såkaldt fransk gourmetkylling, der var skyld i dette eller dårlig køkkenhygiejne i behandlingen af denne.

Dialog efterlyses
Kære CT - det havde været klædeligt og glædeligt, at vi ikke altid skal høre din hetz mod dansk landbrug, men at du i stedet indledte en dialog med kyllingebranchen. Du skulle prøve vores nye majskylling fra danske kyllingeproducenter, som vi har udviklet sammen med et mere progressivt miljø i kokkeverdenen, og du skulle måske også tænke på, at det danske velfærdssamfund er opbygget af det danske landbrug og fortsat bidrager til mange arbejdspladser, teknologiske landvindninger og store eksportindtægter.

De påstande om støtte er desværre ikke kommet fjerkræbranchen til gode, men den franske industri fik alene i forbindelse med fugleinfluenzakrisen 52 mio. euro.

Det ville være ønskeligt, at du vågnede af din tornerosesøvn og orienterede dig lidt mere grundigt om, hvad der sker uden for dit smagsdommerparnas og korrekte meninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Tingstrøm

Bestyrelsesformand, Cheval Blanc Kantiner A/S
kok









0:000:00