Debat

Esben Lunde: Min politik skal føre til grøn velfærd

DEBAT: Venstre har i sine to år i Miljø- og Fødevareministeriet indført et paradigmeskifte i landbrugsregulering, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Ministeren arbejder for at sikre balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen.

Esben Lunde Larsen (V) vil sikre balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen.
Esben Lunde Larsen (V) vil sikre balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen.Foto: Kim Vadskær/Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Grøn velfærd er at kunne færdes vel som borger med rent drikkevand, ren luft, færre hormonforstyrrende stoffer, et havmiljø med mindre plastik, adgang til og brug af naturen, samt skabelsen af ny natur såvel bynært som rundt omkring i hele landet. Det ligger mig meget på sinde at sikre danskernes grønne velfærd, hvilket skinner igennem i en lang række initiativer.

Balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen
I de to år, vi i Venstre har siddet i ministerkontoret i Miljø- og Fødevareministeriet, er der sket et paradigmeskifte i reguleringen af landbruget. Vi er gået væk fra blindt at udlægge randzoner, uden øje for hvilken konkret effekt de har på vandmiljøet. Til august indfører vi en ny husdyrregulering, der sikrer, at antallet af husdyr løbende kan optimeres i forhold til plads og miljøpåvirkning.

Samtidig er vi i gang med at fastlægge den konkrete model for målrettet regulering, som skal træde i kraft efter 2018, og som vil levere den aftalte reduktion i kvælstofudledning, samtidig med at de enkelte bedrifter reguleres efter deres reelle påvirkning på miljøet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I Venstre og i aftalepartierne bag Fødevare- og Landbrugspakken er vi stolte over, at vi nu endelig overgår til en mere intelligent styring af landbrugssektoren. Ja, efterspillet kostede min kollega sin ministerpost, men ikke desto mindre har jeg i min tid i ministerkontoret ét for ét ført pakkens enkelte tiltag igennem, og det fortsætter vi med i de kommende år.

Vækst i økologien
På det økologiske område er væksten i fuld gang. Forbrugerne efterspørger mere end nogensinde før økologiske varer, og på produktionssiden følger vi godt med. Vi har afsat mere end en milliard kroner til økologisk arealtilskud frem til 2020, hvilket er flere penge end nogen regering tidligere har investeret i omlægning til økologi. Og for øjeblikket ser vi en stadig voksende interesse for at omlægge konventionel produktion til økologisk.

Min politik skal føre til grøn velfærd, der sikrer fornuftig regulering og stoler på den enkelte borgers respekt og ansvarsfølelse over for vores fælles naturressourcer.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

I tråd med de anbefalinger, jeg for nylig modtog fra regeringens økologiske erhvervsteam, vil vi også fremover arbejde for at understøtte en markedsdrevet økologisk sektor. I Danmark har vi et rigtigt godt udgangspunkt for at videreudvikle vækst og eksport inden for det økologiske område, og jeg ser gerne, at den økologiske sektor fremover får endnu mere vind i sejlene på det internationale marked for eksempel i Kina, hvor vores økologiske eksport for nylig blev tredoblet inden for et enkelt år.

Det er en daglig glæde for mig at arbejde for miljø- og fødevareområdet. Og det er en daglig tilfredsstillelse at se, hvordan netop sammenlægningen af de to områder i ét ministerium giver god mening i forhold til at tage samlede hensyn til måde miljø og fødevareerhverv.

Tidligere regeringer har troet, at man kan lave miljøpolitik uden at skele til de konsekvenser, den medfører. Den slags politik ønsker jeg ikke at føre. Min politik skal føre til grøn velfærd, der sikrer fornuftig regulering og stoler på den enkelte borgers respekt og ansvarsfølelse over for vores fælles naturressourcer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00