EU: Danmark sælger fetaost illegalt

OST: Europa-Kommissionen vil have danske virksomheder til at stoppe ulovlig eksport af fetaost. Mejeriforeningen kalder sagen en "misforståelse". 

Når danske virksomheder sælger den hvide salatost til lande inden for EU eller til EU's samhandelspartnere, må de ikke kalde den for "feta".  
Når danske virksomheder sælger den hvide salatost til lande inden for EU eller til EU's samhandelspartnere, må de ikke kalde den for "feta".  Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Daniel Bue Lauritzen

Danske virksomheder eksporterer illegalt fetaost til lande uden for det indre marked, som EU har samhandelsaftaler med.

Det er i strid med EU-lovgivningen, og derfor skal eksporten ophøre. 

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, der i et brev har bedt regeringen stoppe den ulovlige handel med feta.

"Den registrerede beskyttede oprindelsesbetegnelse "feta" anvendes ulovligt i Danmark, hvor visse virksomheder, som fremstiller eller importerer hvid ost, eksporterer denne til tredjelande med en misvisende mærkning som "feta"," skriver Kommissionen. 

Græsk patent  
Det har siden 2002, hvor fetaosten efter flere års slagsmål mellem Grækenland og Danmark blev optaget på EU's liste over beskyttede fødevarer, været ulovligt for mejerier uden for Grækenland at sælge ost under betegnelsen "feta" på EU's indre marked. 

Den samme lov betyder, at eksempelvis champagne kun kan sælges i EU, hvis det er produceret i det franske distrikt Champagne, parmaskinke i Parma eller Danbo-ost i Danmark. 

De beskyttede produkter må heller ikke sælges til lande, som EU har samhandelsaftaler med. 

Derfor bliver danskproduceret "feta-ost" solgt som salat- eller hvid ost på det indre marked. Men ifølge Kommissionen sælger flere danske virksomheder illegalt feta til tredjelande uden for EU.  

Mejerister: En misforståelse 
I Mejeriforeningen, der blandt andet repræsenterer fetaproducenter som Arla Foods og Nordex Food, bekymrer man sig ikke på forhånd. 

Foreningens formand, Jørgen Hald Christensen, er overbevist om, at der må være tale om en misforståelse. 

“Siden fetaen blev beskyttet som et græsk produkt, har vi overholdt de gældende love. Men selvfølgelig har vi ageret anderledes de steder, hvor den ikke er beskyttet," siger han.

Han vil endnu ikke forholde sig til, hvad det vil betyde for dansk eksport af fetaost, hvis navnet må ændres efter Europa-Kommissionens henvendelse:

"Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer derhen. Der må være nogle misforståelser. Vi må se på det, når vi får mere klarhed over, hvad henvendelsen præcis går ud på." 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bekræfter overfor Altinget at have modtaget åbningsskrivelsen om brug af betegnelsen "feta". Han vil ikke kommentere yderligere, da han af princip ikke udtaler sig om traktatkrænkelsessager.  

Dokumentation

Kommissionen skriver om åbningsskrivelsen:

Kommissionen besluttede at sende en åbningsskrivelse til Danmark angående de danske myndigheders angiveligt manglende overholdelse af deres forpligtelser i henhold til forordningen om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (forordning (EU) nr. 1151/2012).

Kommissionen er af den opfattelse, at den registrerede beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) "Feta" anvendes ulovligt i Danmark, hvor visse virksomheder, som fremstiller eller importerer hvid ost, eksporterer denne til tredjelande med en misvisende mærkning som "Feta". 

"Feta" er siden 2002 en registreret BOB. Artikel 13 i EU-forordningen beskytter registrerede betegnelser mod flere typer misbrug. Disse omfatter direkte eller indirekte kommerciel brug af en registreret betegnelse for produkter, der kan sammenlignes med de produkter, der er registreret under den pågældende betegnelse, eller alternativt anvendelse med henblik på udnyttelse af den beskyttede betegnelses omdømme.

Kilde: Europa-Kommissionen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00