EU forbyder bisphenol A i babymad

HORMONFORSTYRRENDE: EU forbyder nu at sælge babymad i indpakning, der indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Samtidig indføres der for første gang en grænseværdi for, hvor meget af stoffet der må være i emballage til voksne forbrugere.

I Danmark har bisphenol A været forbudt i fødevarekontaktmaterialer til babymad siden 2010. Fra næste sommer kommer det til at gælde hele EU.
I Danmark har bisphenol A været forbudt i fødevarekontaktmaterialer til babymad siden 2010. Fra næste sommer kommer det til at gælde hele EU.Foto: /ritzau/Kristian Djurhuus
Sine Riis Lund
Fakta

Om bisphenol A

  • Bisphenol A indgår blandt andet i lakker på indersiden af konservesdåser og i den plast, som for eksempel bliver brugt i drikkevandskølere.
  • Stoffet, der er hormonforstyrrende, har været forbudt i fødevarekontaktmaterialer til maden til 0-3 årige i Danmark siden 2010.
  • Det er med baggrund i risikovurderinger fra EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet på området, EFSA, at de nye regler nu træder i kraft. Allerede næste år ser EFSA igen på, om der er behov for at revurdere de tilladte niveauer af afsmitningen af bisphenol A fra fødevarekontaktmaterialer til mad.
  • DTU Fødevareinstituttet er involveret i EFSA’s arbejde med riskovurderinger.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

EU-Kommissionen følger nu i hælene på Danmark og forbyder fra næste sommer det hormonforstyrrende stof bisphenol A i emballager til babymad.

Det glæder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

"Det er en stor sejr, at EU har lyttet til Danmark og nu indfører stort set det samme forbud, som vi har herhjemme mod det hormonforstyrrende stof i emballager til børn mellem 0 og 3 år. Jeg vil nu få Fødevarestyrelsen til at undersøge, om der overhovedet er behov for de danske særregler, men der er ingen tvivl om, at de nye regler kommer til at gavne EU’s kommende generationer allerede fra næste sommer," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00