EU-forslag medfører markant højere økologikontrol

KONTROL: EU-Kommissionen foreslår minimumskrav, der betragteligt vil øge antallet af pesticidanalyser hos de danske økologivirksomheder. Det er blandt andet en konsekvens af, at cirka 4.000 nye detailbutikker bliver omfattet af økologikontrol. 

Op mod 4.000 nye detailbutikker bliver fra januar 2022 omfattet af økologikontrol, og det medfører, at et EU-forslag vil medføre markant flere pesticidanalyser i økologivirksomheder.
Op mod 4.000 nye detailbutikker bliver fra januar 2022 omfattet af økologikontrol, og det medfører, at et EU-forslag vil medføre markant flere pesticidanalyser i økologivirksomheder.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Vi synes, det er uhensigtsmæssigt, at vi indirekte bliver tvunget til at hælde flere pesticidanalyser ud over systemet, fordi vi mener faktisk, at vi i dag tager et passende antal prøver.

Robert Langberg Lind
Specialkonsulent, Fødevarestyrelsen

Kontrollen og stikprøverne bør fokuseres der, hvor der er risiko for, at reglerne ikke overholdes. Pesticider bliver ikke brugt i detailhandlen. Derfor giver det ikke mening og er ikke fornuftig brug af ressourcer, tid og penge at fokusere kontrollen der.

Karina Kjeldgaard-Nielsen
Fødevare- og miljøkonsulent, De Samvirkende Købmænd

Danske økologer, butikker og importører skal måske vænne sig til tanken om flere myndighedsbesøg med økologikontrol.

EU-Kommissionen lægger nemlig op til minimumskrav, blandt andet at der årligt skal udtages analyser af eksempelvis pesticidindhold og GMO for fem procent af de erhvervsdrivende, der er økologicertificeret.

Fødevarestyrelsen vurderer, at det i Danmark vil medføre, at “antallet af pesticidanalyser vil vokse betragteligt”.

Dokumentation

EU's forslag om minimumskrav til kontroller, stikprøver og analyser  
- Alle økologiske erhvervsdrivende skal have mindst ét kontrolbesøg årligt. Forslaget fastlægger herudover et minimumsantal for supplerende kontroller (stikprøver) på 10 procent årligt, som er i tillæg til den årlige verificering.
- Desuden fastlægger forslaget, at mindst 10 procent af kontrollerne årligt foretages uden forudgående varsling.
- Der stilles krav om, at der årligt udtages analyser af pesticidindhold, GMO eller lignende på 5 procent af de erhvervsdrivende, der er økologicertificeret. Dog skal mindst 2 procent af antallet af medlemmer i en gruppe af gruppecertificerede gøres til genstand for analyser årligt.
- Kontrolomfanget, der udføres af eksterne kontrolorganer, for medlemmer i en enkelt gruppe af erhvervsdrivende, fastlægges til 5 procent, men ikke mindre end ti gruppemedlemmer skal kontrolleres af det eksterne kontrolorgan årligt.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00