EU-Kommissionen anbefaler at lovgive mod transfedtsyrer

VENTETID: EU-Kommissionen anbefaler i ny rapport at lave en retslig grænse mod industrielt fremstillet transfedtsyre i fødevarer, men vil først foretage yderligere undersøgelser. DI Fødevarer og ernæringsekspert ærgrer sig.

Småkager er blandt de produkter, hvor der i udlandet kan forekomme industrielt fremstillet transfedtsyre.
Småkager er blandt de produkter, hvor der i udlandet kan forekomme industrielt fremstillet transfedtsyre.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Kommissionen foreslår ganske klart, at det at sætte en retlig grænse vil være den mest effektive foranstaltning i forhold til folkesundhed, forbrugerbeskyttelse og forenelighed med det indre marked, så jeg forventer, at vi fortsætter ad det spor og får det gennemført i praksis.

Enrico Brivio
Talsmand i EU-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed

Det ser altså ud til, at transfedtloven har sparet Danmark for cirka 700 hjertedødsfald per år, og hvis vi overfører det til EU, hvor der bor cirka 500 millioner indbyggere, så ville det svare til omkring 70.000 sparede tilfælde af hjertedød om året.

Steen Stender
Overlæge ved Herlev og Gentofte Hospitals Klinisk-Biokemiske Afdeling
Fakta
Hvad er transfedtsyrer?
  • Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som bliver dannet både naturligt og industrielt.
  • Det er industrielt fremstillede transfedtsyrer, der er farlige at spise i for store mængder, og som er reguleret i Danmark.
  • Siden januar 2014 må indholdet af industrielt fremstillet transfedt i olier og fedtstoffer højst udgøre to gram per 100 gram olie eller fedt.
  • Industrielt fremstillede transfedtsyrer findes i blandt andet margarine, bagværk, fastfood og snacks.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hjertesygdomme er den hyppigste dødsårsag i EU taget under et. Og et højt indtag af transfedtsyrer øger i alvorlig grad risikoen for hjertesygdom.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen i en ny rapport til Europa-Parlamentet og Ministerrådet om transfedtsyrer i fødevarer. Derfor vurderer EU-Kommissionen, at det vil være en god ide ved lovgivning at indføre en grænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedtsyre, der må være i fødevarer.

“Kommissionen foreslår ganske klart, at det at sætte en retlig grænse vil være den mest effektive foranstaltning i forhold til folkesundhed, forbrugerbeskyttelse og forenelighed med det indre marked, så jeg forventer, at vi fortsætter ad det spor og får det gennemført i praksis,” siger Enrico Brivio, EU-Kommissionens talsmand i Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed.

0:000:00