EU vil give Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød

SALMONELLA: Kommissionen har fremsat forslag til en forordning, der vil give Danmark særstatus med hensyn til salmonellaforekomst i kyllingekød. Det kan være godt nyt for dansk konkurrenceevne. 

Foto: /ritzau/Lasse Kofod
Sine Riis Lund

Et stærkt erhvervsønske gennem mange år ser nu ud til at kunne gå i opfyldelse.

EU-Kommissionen har fremsat et forslag til en forordning, der vil give Danmark særstatus med hensyn til salmonellaforekomst i kyllingekød.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i et grundnotat til Folketingets Europaudvalg.

"På baggrund af tidligere drøftelser forudses det, at der blandt medlemsstaterne kan samles det nødvendige kvalificerede flertal for forslaget," bemærker ministeriet.

I praksis vil det betyde, at alle partier af kyllingekød, der indføres til Danmark, skal være undersøgt efter særlige retningslinjer og fundet fri for salmonella. Samtidig vil der skulle foreligge et handelsdokument, hvoraf dette fremgår.

Muligheder for markedsføring
Forslaget vurderes at have positive erhvervsøkonomiske konsekvenser for danske producenter og slagterier, idet konkurrencen på det danske marked mellem danske produkter og produkter fra andre medlemsstater vil kunne foregå på mere lige vilkår.

"Ligeledes vurderes dansk salmonella-særstatus at kunne benyttes i forbindelse med markedsføringen af danske slagtekyllinger på udenlandske markeder," skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Også de danske forbrugere kan i givet fald glæde sig, da en dansk særstatus vurderes at give et højere beskyttelsesniveau, når Danmark får mulighed for at stille krav om dokumentation for fravær af salmonella ved import af kyllingekød.

Indtil nu har kun Sverige og Finland kunne stille krav om fravær af salmonella i kyllingekød ved import og samhandel af kyllingekød. Den ret fik de tildelt i forbindelse med deres optagelse i EU i 1995.

Krav for særstatus
Siden 2012 har Danmark haft særstatus for konsumæg, men allerede i 2007 søgte Danmark også om særstatus for kyllingekød.

En betingelse for at opnå særstatus er, at de danske kontrolprogrammer sikrer, at det kyllingekød, der er produceret og markedsført i Danmark, er lige så sikkert som tilsvarende produkter i Sverige og Finland. Desuden skal forekomsten af salmonella i ansøgerlandet ligge på et lavt niveau.

Danmark opfylder alle kriterier for at at opnå særstatus, og det er på den baggrund, at Kommissionen foreslår at give Danmark særstatus.

Forslaget forventes sat til indikativ afstemning i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 18. oktober 2017 og forventes til endelig afstemning i januar 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00