EU's fødevareagentur åbner op for hemmelig data

GMO: EFSA vil gøre det lettere for den brede offentlighed at få adgang til den data, der danner baggrund for fødevareagenturets risikovurderinger. Gennemsigtigheden med det videnskabelige arbejde skal øges, lyder forklaringen.
Per Bang Thomsen
Fakta

Om EFSA: 

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.


Kilde: EU
Det skal være slut med beskyldninger om manglende gennemsigtighed, interessekonflikter og videnskabelige dobbeltroller. Det er meldingen fra EU's fødevareagentur, EFSA, som har igangsat en række tiltag, der skal øge gennemsigtigheden med agenturets arbejde.

Tidligere på ugen lancerede agenturet en ny funktion på sin hjemmeside, der skal gøre det lettere for forskere og den brede offentlighed at få adgang til den data, der danner baggrund for agenturets risikovurderinger. Ønsket er, at flere videnskabsfolk fremover skal kunne komme med indspark til agenturets kontrolarbejde.

"Risikovurderinger udvikler sig hele tiden, og hos EFSA er vi altid villige til at revidere vores tidligere arbejde, hvis der skulle dukke ny, robust viden op, som kan bidrage med nye perspektiver," siger Catherine Geslain-Lanéelle, direktør for EFSA, i en pressemeddelelse.

Skal øge tilliden til EFSA
I første omgang har EFSA offentliggjort al data vedrørende den kontroversielle genmodificerede majs NK603, som i 2012 var under stor bevågenhed i den europæiske presse. Ifølge et fransk forskningsprojekt havde en række forsøgsrotter udviklet kræft, efter de var blevet fodret med den genmodificerede majs og sprøjtemidlet Roundup. Forskningsprojektet blev efterfølgende afvist af forskere fra blandt andet DTU Fødevareinstituttet, men sagen satte endnu engang fokus på EFSA og dets arbejde.









0:000:00