Få overblik over det fødevarepolitiske forår

OVERBLIK: En klima- og miljøstrategi for landbruget, debat om dyrevelfærd, landbrugsreform i EU og en akvakulturstrategi er et par af forårets store temaer på fødevareområdet. 

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, kommer blandt andet til at diskutere landbrugsudspil og akvakulturstrategi i dette forår.
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, kommer blandt andet til at diskutere landbrugsudspil og akvakulturstrategi i dette forår.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Man kan roligt strø et ekstra lag usikkerhed på alle forudsigelser i de her coronatider, men herunder får du alligevel en række nedslag på dagsordener, som må forventes at sætte deres præg på det politiske forår på fødevareområdet.

Minkavlerne 
Den økonomiske usikkerhed for minkavlerne er enorm, fordi de endnu har set meget få midler for deres aflivning af mink og for regeringens beslutning om de facto at nedlægge minkerhvervet i den skala, som erhvervet hidtil har haft.
Men nu skulle regeringen have ændret taktik og ikke gå efter at udbetale pengene samtidigt, men hurtigst muligt at lave forudbetalinger af tempobunus og erstatning for de skind, der blev slået ned og destrueret i 2020, mens fødevareminister Rasmus Prehn til DR siger, at minkavlerne må "vente lidt længere" på den fulde erstatning.

Et bæredygtigt landbrug 
Der er blevet varmet op til det længe, og et af forårets helt store emner bliver utvivlsomt det landbrugsudspil, som regeringen har varslet i starten af det nye år. Udspillet ventes særligt at have fokus på landbrugets klima og miljø. Blandt andet bliver det interessant at se, om der kommer et bindende reduktionsmål for landbruget, hvor meget landbrugsjord regeringen lægger op til at tage ud af drift frem mod 2030, og i hvilken udstrækning regeringen vil bruge EU’s landbrugsstøtte til en bæredygtig omstilling. Udspillet har været undervejs flere gange, men ventes præsenteret inden længe. 
Også på globalt plan er der fokus på bæredygtige fødevaresystemer. EU-formandskabet vil arbejde for at vedtage rådskonklusioner om EU’s prioriteter til FN’s topmøde om bæredygtige fødevaresystemer.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00