Kun få restauranter er nøglehulsmærket

MÅLSÆTNING: Private restauranter og cafeer halter efter i regeringens indsats for at få udbredt nøglehulsmærket til spisesteder. Fødevarestyrelsen er klar med ny indsats.
Flere buffetter er blevet nøglehulscertificeret det sidste år, men kun få almindelige restauranter følger trop.
Flere buffetter er blevet nøglehulscertificeret det sidste år, men kun få almindelige restauranter følger trop.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Et år efter forhenværende Fødevareminister Mette Gjerskov (S) lancerede sit madpolitiske udspil, er det primært kantiner og serveringer på arbejdspladser, der har fået det lille, grønne mærke. Ambitionen var, at 300 spisesteder hvert år skulle have en nøglehulsgodkendelse, men indtil nu udgør private restauranter og cafeer kun et fåtal af disse.

Ifølge Fødevarestyrelsen skyldes det, at fokus indtil nu har været på andre former for spisesteder end de klassiske restauranter.

"Da vi begyndte ordningen, tænkte vi, at kerneområdet i første omgang skulle være arbejdspladsbespisning. Det er der, hvor folk spiser hver dag, og derfor er det her, vi lettest kunne få den største ernæringsmæssige effekt," siger Morten Andersen, projektleder i Fødevarestyrelsen.

Siden nytår er cirka 40 spisesteder, primært kantiner på arbejdspladser, blevet nøglehulscertificeret. Samtidig er 108 andre er i gang med den sidste del af godkendelsesprocessen.

Fakta

Nøglehullet på spisesteder er en frivillig certificeringsordning, der gør det muligt for danske spisesteder, at nøglehulsmærke sundere madretter som lever op til kriterierne for Nøglehulsmærket.

Certificeringsordningen er udviklet på baggrund af et politisk ønske om at øge udbuddet af sundere måltider uden for hjemmet. Formålet er, dels at gøre det lettere for forbrugeren at identificere de sundere alternativer og dels at imødekomme en efterspørgsel i spisesteds-branchen om en mærkningsordning som gør det let at definere og kommunikere det sundere valg.

Tidligere Fødevareminister Mette Gjerskov (S) lancerede i august 2012 et madpolitisk udspil, hvor et af initiativerne var en målsætning om, at der hvert år skal blive 300 flere nøglehuls-godkendte spisesteder.


Kilde: Fødevarestyrelsen

Speciel indsats påkrævet
Hos brancheorganisationerne Horesta og Danmarks Restauranter og Cafeer bekræfter man, at udbredelsen af nøglehulsmærket blandt cafeer og restauranter ikke har taget fart endnu.

"Ordningen er mødt med interesse, men der fra og så til at implementere det er der et stykke vej," siger Tine Skriver, Fødevarechef i Horesta.

Ordningen er mødt med interesse, men der fra og så til at implementere det er der et stykke vej.

Tine Skriver
Fødevarechef, Horesta

Hun peger på, at det kræver en ekstra indsats fra restauranterne at skulle leve op til de krav, der er knyttet til nøglehulsmærket. Derfor er der behov for en målrettet indsats, hvis de mindre restauranterne skal på banen, mener hun.

Hos Danmarks Restauranter og Cafeer forklarer jurist Eylem Ünüvar, at det først er i dette efterår, man forventer, at indsatsen med at få de små restauranter og cafeer med på ideen begynder at rulle for alvor.

"Vi har brug for nogle frontløbere, der sætter et godt eksempel for branchen. Vi har allerede talt med flere, der er interesserede i at få certificeringen, men som med alle andre trends er der nogen, som skal være de første til at slå hul på bylden," siger hun.

Begge brancheorganisationer forventer øget interesse for nøglehulsordningen, da det, ifølge dem, er den bedste mulighed for restauranter og cafeer, der gerne vil skilte med, at de har sundere retter på menukortet.

Øget fokus
Hos Fødevarestyrelsen erkender man, at der skal en fokuseret indsats til for at nå ud til de enkelte restauranter og cafeer.

"Nøglehulscertificering kræver ændringer i køkkenet hos de spisesteder, der gerne vil med på vognen, og derfor er det ikke nok, at vi bare sender en folder eller en mail ud og så blot venter på, at spisestederne hopper på," siger Morten Andersen.

Det styrkede fokus viser sig konkret ved, at Fødevaretyrelsen og Danmarks Restauranter og Cafeer afholder et arrangement om nøglehulsmærket den 9. september.

Derudover vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med brancheorganisationerne tage kontakt til en række restauranter, som de håber kan gå foran med at blive godkendt til at skilte med nøglehulsmærket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00