Farligt pesticid truer danskernes sundhed

PESTICID: EU vil hæve grænseværdien for pesticidet dimoxystrobin, der bl.a. bliver brugt til at producere rug. Men det kan være skadeligt for danskerne, mener DTU Fødevareinstituttet. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kræver nu ændringer, hvis Danmark skal stemme ja.
DTU Fødevareinstituttet frygter for danskernes sundhed, hvis EU vælger at hæve grænseværdien for pesticidet dimoxystrobin.
DTU Fødevareinstituttet frygter for danskernes sundhed, hvis EU vælger at hæve grænseværdien for pesticidet dimoxystrobin.Foto: Colourbox.dk
Per Bang Thomsen

Den foreslåede ændring af maksimalgrænseværdien er den helt forkerte vej at gå. Ikke mindst når vi ved, at der er stor sundhedsmæssig usikkerhed om påvirkningen i forbindelse med kombinationen af de forskellige sprøjtegifte.

Mette Gjerskov
Fødevareminister (S)
Fakta

Fra grundnotatet om dimoxystrobin:

Regeringen lægger på den baggrund afgørende vægt på, at den foreslåede maksimalgrænseværdi for stoffet dimoxystrobin i rug udgår af forslaget eller nedsættes til et sundhedsmæssigt acceptabelt niveau.


Kilde: Grundnotatet om afstemningen i SCoFCAH

Danske rug-elskere skal tage sig i agt, hvis EU-landene i næste uge siger god for at hæve maksimalgrænseværdien for otte forskellige pesticidstoffer, som bliver brugt til at producere alt lige fra salat og tomater til oliven og rug.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet, som gransker pesticiderne i Danmark, er der nemlig stor risiko for, at et af pesticiderne - stoffet dimoxystrobin - kan vise sig at være direkte skadeligt for danskerne, hvis man hæver grænseværdien for det. Det skyldes den såkaldte “cocktaileffekt”, som kan opstå, når man kombinerer to eller flere forskellige sprøjtegifte.

"Det [kan] ikke udelukkes, at den foreslåede ændring af maksimalgrænseværdien for rug kan medføre en tilstand på fødevareområdet, der ikke er sundhedsmæssigt acceptabel, når der tages højde for eventuelle kombinationseffekter," fastslår Fødevarestyrelsen i et grundnotat på baggrund af DTU Fødevareinstituttets vurderinger.

Dokumentation

Grænseværdier for pesticider, som Kommissionen gerne vil ændre:

- For acibenzolar-S-methyl sættes ny maksimalgrænseværdi for havesalat.

- For amisulbrom sættes ny maksimalgrænseværdi for tomater, auberginer og havesalat.

- For cyazofamid sættes ny maksimalgrænseværdi for peberrod.

- For diflufenican sættes ny maksimalgrænseværdi for oliven til oliefremstilling.

- For dimoxystrobin sættes ny maksimalgrænseværdi for sennepsfrø.

- For dimoxystrobin sættes maksimalgrænseværdien op for solsikkefrø og rug.

- For methoxyfenozid sættes ny maksimalgrænseværdi for hoved- og pluksalat og andre salatplanter (med undtagelse af endivie), spinat og lignende blade samt urter.

Grænseværdier som følge af ansøgning om importtolerancer:

- For saflufenacil sættes ny maksimalgrænseværdi for tørrede bønner, tørrede ærter, solsikkefrø, sojabønner, svin (nyre), kvæg (lever og nyre), får (lever og nyre) og geder lever og spiselige slagtebiprodukter).

Fra grundnotatet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00