Debat

Fiskeriforening til ny minister: Regeljungle gør det svært at være fisker

DEBAT: Selvom Naturfredningsforeningen forsøger at tegne et skrækbillede af fiskeriet, så er bæredygtighed ikke et problem for det danske fiskeri. Det er derimod en uoverskuelig regeljungle, skriver Svend-Erik Andersen til den nytiltrådte fiskeriminister Rasmus Prehn.

Især i Nord- og Vestjylland udgør fiskeriet selve livsnerven i mange lokalsamfund, skriver Svend-Erik Andersen.
Især i Nord- og Vestjylland udgør fiskeriet selve livsnerven i mange lokalsamfund, skriver Svend-Erik Andersen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend-Erik Andersen
Formand for Danmarks Fiskeriforening PO

I Danmarks Fiskeriforening byder vi Rasmus Prehn (S) varmt velkommen som ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Vi ser frem til at samarbejde om at sikre et fortsat bæredygtigt fiskeri, som er en vigtig del af Danmark. Ikke mindst i Nordjylland, hvor tusindvis af arbejdspladser er på spil i ministerens egen baghave.

Der bliver nok at navigere i for den nye fiskeriminister, som er blevet skiftet direkte ind i Brexit-forhandlingernes overtid, der hænger som en grå sky over dansk fiskeri. Hertil kommer en række vigtige forhandlinger om fiskekvoter i 2021. For ikke at nævne dynen af falske fordomme, som dansk fiskeri desværre stadig er pakket ind i, til trods for at vi har verdens vel nok mest bæredygtige fiskeri.

Skrækmaleri af fiskeriet
Danmarks Naturfredningsforening ved formodentlig godt, at så længe kvoterne fastsættes inden for rammerne af den biologiske rådgivning, så er der ikke tale om overfiskeri. Alligevel serverer Danmarks Naturfredningsforening en hilsen til ministeren med et surt og helt skævt opstød om overfiskeri i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg er ærgerlig over, at Danmarks Naturfredningsforening spiller det kort. For de ved bedre. I sommer udsendte EU-Kommissionen sin årlige meddelelse om status for EU’s fiskebestande med et klart budskab. Af meddelelsen fremgår det, at der fiskes langt mindre end i starten af 00’erne, og at de kvoter, Kommissionen foreslog i 2020, enten er i tråd med den biologiske rådgivning eller endnu mere ambitiøse. Samlet kommer 99 procent af landingerne i Østersøen, Nordsøen og Atlanterhavet fra et bæredygtigt fiskeri.

Så kære Rasmus Prehn. Lad dig ikke forføre af Danmarks Naturfredningsforenings skrækmaleri af fiskeriet. For det er der ikke grund til. Og slet ikke når man ser på Danmark isoleret.

Der kan peges på mange udfordringer for dansk fiskeri. Men bæredygtighed er ikke en af dem. 

Svend-Erik Andersen
Formand for Danmarks Fiskeriforening PO

Bæredygtighed er en mærkesag
For Danmark er en stolt fiskerination. Med god grund. Fra den lille kutter til den store industrifisker bidrager fiskeriet til store eksportindtægter, tusindvis af arbejdspladser og frisk fisk til danskerne. Især i Nord- og Vestjylland udgør fiskeriet selve livsnerven i mange lokalsamfund. Og vi gør det på bæredygtig vis.

Dansk fiskeri er blandt de mest bæredygtige i verden. Det er en absolut mærkesag for Danmarks Fiskeriforening, at vi fisker forsvarligt, tænker på klimaet, og medvirker til at sikre et sundt og bæredygtigt havmiljø. Fiskeriet er om nogen afhængig af et sundt havmiljø – for det er nu en gang forudsætningen for, at vi har noget at leve af i fremtiden.

Faktisk går dansk fiskeri forrest for den grønne dagsorden. Over 80 procent af de danske fiskeres landinger er bæredygtighedscertificeret med det internationalt anerkendte MSC-mærke. Vi stiller data til rådighed og indgår i videnskabeligt arbejde, der skal sikre, at fiskerimulighederne afspejler den faktiske udvikling i fiskebestandene.

Vi ønsker, at der afsættes midler til udvikling af fremtidens fiskeredskaber, der både styrker klimaet og havmiljøet. Og siden 1990 har dansk fiskeri reduceret sin CO2-udledning med 60 procent – og vi har forpligtet os til at nå den danske 70-procentsmålsætning i 2030.

Læs også

En jungle af regler
Der kan peges på mange udfordringer for dansk fiskeri. Men bæredygtighed er ikke en af dem.

Derimod kæmper vi med en jungle af regler, der gør det svært at være fisker. Regler, som hverken hjælper fiskebestande eller fiskere.

Skulle jeg sende ét ønske af sted til den nye minister, så er det at gøre en indsats for at fjerne den unødvendige regulering, der spænder ben for udviklingen af dansk fiskeri. Det håber jeg på en god dialog omkring. 

Danmarks Fiskeriforening og jeg personligt ser meget frem til samarbejdet med Rasmus Prehn (S). Fiskeriet er vigtigt for Danmark og især i Nordjylland.

Det ved jeg, at ministeren med sin nordjyske tilknytning er helt bevidst om. Det tror jeg også på vil afspejle sig i ministerens arbejde, og jeg ser frem til i fællesskab at arbejde for at fremtidssikre dansk fiskeri.                          

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Svend-Erik Andersen

Formand, Danmarks Fiskeriforening
fiskeskipper (1982)

0:000:00