Fødevarebranchen rammes af markant højere kontrolgebyrer

OMKOSTNINGER: DI Fødevarer mener, at det er en uacceptabel belastning af konkurrenceevnen, at Fødevarestyrelsen nu hæver samtlige gebyrer på kontrolområdet. Branchefællesskabet håber på et politisk wake up-call.

Fødevarekontrollen bliver dyrere fremover. Her er en agurk blevet testet for den farlige E-colibakterie af en laborant fra Fødevarekontrollen i Ringsted. (Arkivfoto.)
Fødevarekontrollen bliver dyrere fremover. Her er en agurk blevet testet for den farlige E-colibakterie af en laborant fra Fødevarekontrollen i Ringsted. (Arkivfoto.)Foto: Esben Salling/Scanpix
Sine Riis Lund

Vi taler om temmelig kraftige stigninger med kort varsel, og vi synes ikke, det er acceptabelt. For en del fødevarevirksomheder er de her gebyrer faktisk en betydelig post.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

I vores hidtidige model har virksomhederne ikke båret den forholdsvise andel af de indirekte omkostninger, der er forbundet med kontrollen, fuldt ud, og den model har ikke været fuldt ud i overensstemmelse med budgetvejledningen.

Søren Munk Skydsgaard
Økonomidirektør, Fødevarestyrelsen

Fødevarevirksomheder skal fremover punge ud med adskillige flere millioner kroner for at blive kontrolleret. Og det uden at få mere eller bedre kontrol for pengene.

Hidtil har Fødevarestyrelsen nemlig opkrævet gebyrer i strid med statens budgetvejledning. Styrelsen har indregnet for få omkostninger.

“I vores hidtidige model har virksomhederne ikke båret den forholdsvise andel af de indirekte omkostninger, der er forbundet med kontrollen, fuldt ud, og den model har ikke været fuldt ud i overensstemmelse med budgetvejledningen,” forklarer Fødevarestyrelsens økonomidirektør, Søren Munk Skydsgaard.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00