FødevareDanmark: Det ønsker vi os i 2018

DEBAT: FødevareDanmark satser på et Fødevareforlig 4, der baserer fødevarekontrollen på tillid og forståelse og øget fokus på de virksomheder, der vil snyde, skriver adm. direktør Torsten Buhl.

Af Torsten Buhl
Adm. direktør, FødevareDanmark 

Det skal være nemmere og billigere at drive fødevarevirksomhed i Danmark.

Dette er det konstante mål for FødevareDanmark, og derfor bruger vi megen energi på dels at hjælpe vore medlemmer til en nemmere dagligdag, dels at italesætte de barrierer, der er, over for politikere og myndigheder.

Det gør vi alene og sammen med andre organisationer, der har samme målsætning. Disse bestræbelser har faktisk ført til mange forbedringer over de senere år, både i vores egen medlemsservice og i de rammevilkår, som samfundet opstiller.

Senest har vi kunnet glæde os over en meget betydelig sejr, da det lykkedes at løfte hele 36 millioner kroner af de gebyrer, som engros-autoriserede fødevarevirksomheder betaler for den ordinære fødevarekontrol.

Disse lettelser trådte i kraft fra nytår, hvorefter de berørte virksomheder kan tage det med meget større ro, når de tilsynsførende kommer på ordinært kontrolbesøg.

Hidtil har det kostet cirka 700 kroner per påbegyndt kvarter at få et sådant besøg, hvilket mange har opfattet som en decideret provokation, for det er jo en udgift, som er meget betydelig for små virksomheder, og som de har været helt uden mulighed for at regulere. Kontrollanterne har kunnet komme, når det har passet dem, de har kunnet bruge al den tid, de har villet, og virksomhederne har blot kunnet se taksameteret tælle.

Nu forsvinder denne økonomiske – og psykiske – belastning, takket være FødevareDanmark.

God dialog med Radikale
Når dette kom med i forliget om den såkaldte ”Erhvervs- og iværksætterpakke”, skyldes det et krav fra Det Radikale Venstre, som vi i FødevareDanmark har haft en overordentlig god dialog med om ikke mindst de gebyrer, som altså nu forsvinder i det omfang, det er lovligt i forhold til EU.

Det er vi meget taknemmelige for – og vi er selvfølgelig også glade for, at regeringen og Dansk Folkeparti har accepteret det radikale krav.

Man kan undre sig over, at regeringen ikke selv fik tanken, da den forhøjede gebyrerne i sommer. Det er nemlig et mål for regeringen, at fødevarekontrollen i højere grad skal vejlede virksomheder i spørgsmål om fødevarelovgivningen, og den undrer sig over, at meget få har spurgt om noget som helst, når kontrollen har været på besøg.

Det er jo imidlertid ikke så mærkeligt, når det har kostet næsten 3.000 kroner i timen. Så gør man selvsagt ikke noget, der kan forlænge opholdet.

Ros for kontrolstrategi
Til gengæld fortjener regeringen ros for sin nye kontrolstrategi. Nu skal kontrollen nemlig baseres på tillid til dem, som viser evner og vilje til at producere fødevarer på betryggende vis.

Bagatelagtige forseelser uden betydning for fødevaresikkerheden skal ikke længere straffes, og i det hele taget skal myndighedernes attitude være venlig og forstående.

Det er den heldigvis allerede blevet i ganske vidt omfang, men nu får den en tand mere i den rigtige retning, og dette vil forhåbentlig også afspejle sig i det ”Fødevareforlig 4”, som i løbet af 2018 skal erstatte det igangværende Fødevareforlig 3.

Desværre findes der også virksomheder, som hverken kan eller vil følge reglerne, og som satser på ikke at blive opdaget. Dem vil regeringen sætte mere fokus på, og det er vi også glade for.

I det hele taget tegner det på dette område til at blive et helt GODT NYTÅR!

Forrige artikel Thyra Frank: Ældremaden afslører menneskesynet Thyra Frank: Ældremaden afslører menneskesynet Næste artikel L&F: Se på bestemmelser om formål i miljølove L&F: Se på bestemmelser om formål i miljølove
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.