Debat

FødevareDanmark: Husk de små og mellemstore

DEBAT: Vi skal alle være glade for vores multinationale fødevarevirksomheder, men hele debatten må ikke handle om fjerne markeder og dyre teknologiske nybrud. Sådan lyder det fra direktør i FødevareDanmark Torsten Buhl.

Der

















er forskel på de interesser og fokusområder, som de helt store koncerner
har, og så dem, der præger hverdagen for de små og mellemstore virksomheder, lyder det fra Torsten Buhl, direktør i FødevareDanmark.  
Der er forskel på de interesser og fokusområder, som de helt store koncerner har, og så dem, der præger hverdagen for de små og mellemstore virksomheder, lyder det fra Torsten Buhl, direktør i FødevareDanmark.  
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Buhl
Direktør i FødevareDanmark 

Når der kommer en ny erhvervsorganisation ind på banen blandt alle dem, der er der i forvejen, kunne et naturligt spørgsmål være, hvad vi dog skal med den.

Når det spørgsmål fuldstændigt udebliver, tyder det på, at der er et åbenlyst behov for den nye organisation.

Fødevaresektoren har flere facetter
Da fire foreninger for nylig stiftede organisationen FødevareDanmark, blev den ikke alene budt velkommen af regeringen, men også af de store organisationer på området.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det kan have været udtryk for almindelig høflighed, men det kan også skyldes en erkendelse af, at fødevaresektoren har flere facetter, end organisationsstrukturen afspejler. At der for eksempel er forskel på de interesser og fokusområder, som de helt store koncerner har, og så dem, der præger hverdagen for de små og mellemstore virksomheder.

Lokale kundekredse fremfor Fjernøsten
Den mindre fødevareproducent med måske 30 ansatte på en fabrik, hvor håndværket præger produktionen, og med en god og stabil kundekreds inden for en almindelig lastbils køreradius, er ikke særligt optaget af markedsudviklingen i Det Fjerne Østen.

Den mindre fødevareproducent med måske 30 ansatte på en fabrik, hvor håndværket præger produktionen, og med en god og stabil kundekreds inden for en almindelig lastbils køreradius, er ikke særligt optaget af markedsudviklingen i Det Fjerne Østen.

Torsten Buhl
Direktør i FødevareDanmark

Det er de nære ting, der optager disse virksomheder, både i forholdet til aftagerne og i forhold til produktionsvilkårene og til dagligdagen i det hele taget.

Kan vi producere varerne på rimelige vilkår, eller kommer fødevarekontrollen eller arbejdstilsynet og forlanger urimeligheder? Har medarbejderne det godt, så de bestiller noget, eller går de og hænger med mulen? Er vi konkurrencedygtige, eller kommer der nogen og tager vores kunder? Og skal vi så gå på kompromis med kvaliteten? Hvor kan vi få hjælp, hvis vi render ind i problemer?

Og hvis det går godt: Kan vi bygge til? Hvad koster det? Hvad siger kommunen? Må vi bygge på parkeringspladsen, hvordan sikrer vi et godt flow i produktionen, og har vi råd til en ny robot?

En stemme har manglet i debatten
Disse seriøse udfordringer er der ingen fokus på, når Børsen holder fødevarekonference. Det gjorde avisen den 1. september i Tivolis Kongrescenter, hvor man kunne høre en engelsktalende professor fortælle om ”neuroscience‐inspired multisensory design for food and beverage sector”. 

Der var også en dansk gæsteprofessor ved et universitet i Singapore, og Nestlé og Arla bidrog om forskning, udvikling og globalisering under ledsagelse af Landbrug & Fødevarers administrerende direktør. 

Det er gode emner af stor relevans for de multinationale selskaber, og dem skal vi alle være glade for. Men fødevarebranchen er andet og mere end dem, og den stemme har manglet, ikke mindst over for det politiske system, som på sin side har manglet en samtalepartner om små og mellemstore fødevarevirksomheders særlige behov. 

Derfor er FødevareDanmark kommet til verden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00