Fødevarepessimisme politikeres skyld

Claus Iversen

Hvis Cancun-mødet havde banet vejen for handelsliberaliseringer og toldfjernelser/-nedsættelser, havde pessimismen i et eksporterhverv som fødevareindustrien formentlig været betydelig mindre.

FødevareTinget
FØDEVAREINDUSTRIENS SENESTE KONJUNKTURBAROMETER, der vejer stemningen blandt 204 fødevarevirksomheder, viser en nedslående tendens: Stagnation, voksende færdigvarelagre og pessimisme.

Et af Danmarks vigtigste eksporterhverv har dermed ondt i selvtilliden, og der er ikke meget, der tyder på, at situationen ændrer sig lige med det samme.

Der er mange forskellige faktorer, som spiller ind. Vi har hele den internationale økonomiske krise - eller i hvert fald stagnation, som naturligvis også rammer en branche som den danske fødevareindustri, hvor størstedelen af produktionen går til eksport.

VI HAR OGSÅ den stærke euro - og krone - som har betydet, at danske og europæiske produkter er blevet dyrere for eksempelvis amerikanske og japanske forbrugere at købe. Det betyder selvsagt, at det bliver sværere for danske virksomheder at afsætte deres produkter.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00