Debat

For søde børn

DEBAT: FDB's direktør vil have de stærke samfundsaktører til at tage ansvar for, at de unge ikke er sunde nok.
Den enkelte kan ikke løse sundhedsproblemet i Danmark alene, mener Thomas Bagge Olesen.
Den enkelte kan ikke løse sundhedsproblemet i Danmark alene, mener Thomas Bagge Olesen.
Niels Th. Dahl

Journalist, 33 år. Journalist på Altinget | Christiansborg fra 2006, redaktør af Altinget | Fødevarer 2006-2008, Altinget | Energi & Klima 2008-2009 og siden 2009 Altinget | Skat.

 

Niels Th. Dahl er uddannet cand. theol. fra Københavns Universitet med studieophold ved Yale University, USA.

 

Tidligere beskæftiget som analytiker i Gunbak PA og Gunbak Strategy og som freelance-journalist på Kristeligt Dagblad og kristendom.dk.

 

Forfatter til biografien "Kristian - Kronprinsen" om Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, der udkom i august 2009.

 

Google+

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Bagge Olesen,
administrerende direktør i FDB

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort en rapport om unges livsstil og sundhedsvaner. Rapporten bekræfter endnu engang, at der er et stort problem med børn og unges kostvaner. De søde sager fylder mere og mere.

At børn får lidt slik og en sodavand skader vel ikke. Formentlig ikke. Men problemet er, at de ikke nøjes med én sodavand om ugen, men drikker fem, og at de oven i købet spiser tre gange så meget slik, kage og snacks, som der er plads til i en sund kost.

Samfundsproblem
Det er et problem for det enkelte barn, men det bliver også et problem for samfundet. Følgerne er velfærdssygdomme som overvægt og fedme, der koster samfundet millioner af kroner hvert år. Over 40 pct. af alle danskere over 15 år er overvægtige. Børn, der får for meget sukker i kosten, risikerer ud over at blive overvægtige at få for få af de gode næringsstoffer, som er nødvendige for deres trivsel og vækst.

Kampen mod det overdrevne forbrug af søde sager bør ikke parkeres hos den enkelte. Den er, uanset hvordan man vender og drejer det, i særdeleshed også et samfundsproblem. Og samfundsproblemer skal løses af stærke samfundsaktører.

Thomas Bagge Olesen
Adm. dir. i FDB

I FDB mener vi, at alle skal have en reel mulighed for at spise sundt. Derfor arbejder vi for at fremme tilgængeligheden af sund mad og for, at det skal være lettere for forbrugeren at gennemskue, hvad der er sundt og usundt.

Vores arbejde med sundhed er ikke nyt. Skolebørn har gennem de sidste 30 år lært om sunde kostvaner med FDB's Madpyramide. FDB har været med i arbejdet i ATV om økonomiske virkemidler i ernæringspolitikken, som har sat momsdifferentiering på dagsordenen.

Og for tredje år i træk samarbejder FDB med 6omdagen, Hjemkundskabslærerforeningen og SuperBrugsen om kampagnen "Invasion af hjemkundskab". En succesfuld kampagne, der gennem undervisningsmateriale, opskrifter og gratis råvarer giver skolebørn viden og en god oplevelse med sund mad. Og ikke mindst eksempler på, at partnerskaber kan flytte noget.

Brede partnerskaber nødvendige
Vi har bestemt et personligt ansvar for vores egen og i særdeleshed vores børns sundhed. Men kampen mod det overdrevne forbrug af søde sager bør ikke parkeres hos den enkelte. Den er, uanset hvordan man vender og drejer det, i særdeleshed også et samfundsproblem. Og samfundsproblemer skal løses af stærke samfundsaktører.

Vi skal have vendt udviklingen. Børn og unges kostvaner skal ændres, så sund mad kommer til at fylde mere på bekostning af alle de søde sager. Det kræver brede partnerskaber på tværs af samfundet, for der er ikke nogen, der kan løfte opgaven alene. Men hvis det offentlige, fødevareproducenter, detailhandlen, forbrugerorganisationer, forskningsinstitutioner og alle de andre går sammen, bliver indsatsen mere helstøbt.

FDB vil meget gerne deltage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bagge Olesen

Managing partner og bestyrelsesformand, Den Sociale Kapitalfond Management, bestyrelsesformand, OptimumIT
cand.polyt. (DTU 1995), MBA (CBS 2004)

0:000:00