Forbrugerrådet Tænk tager tvist om vildledning til tops

STRID: Forbrugerrådet Tænk påklager en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, der ikke mener, det er vildledende markedsføring, når Graasten bruger ordet “ægte” om sin mayonnaise med tilsætningsstoffer.

Forbrugerrådet Tænk pointerer, at der i dag er flere industrifremstillede mayonnaiser på markedet, der er uden tilsætningsstoffer. 
Forbrugerrådet Tænk pointerer, at der i dag er flere industrifremstillede mayonnaiser på markedet, der er uden tilsætningsstoffer. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Selvfølgelig er der lidt ordkløveri i det, og som sådan er det en mindre sag, men den har alligevel den der principielle karakter, fordi det handler om, hvad man må skrive om sin vare.

Camilla Udsen
Seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk

Det er en meget konkret vurdering fra produkt til produkt, hvor man tager udgangspunkt i, hvad en almindelig oplyst, rimelig opmærksom og velunderrettet gennemsnitsforbruger vil kunne blive vildledt af. Så man forventer også, at man har en forbruger, der er oplyst og opmærksom.

Pernille Madsen
Souschef, Fødevarestyrelsen
Fakta
Mærkningsvejledningen om betegnelsen "ægte"
Er der ikke en varestandard for fødevaren, vil der i visse tilfælde være mulighed for at producere fødevaren med varierende ingredienser. For sådanne fødevarer kan varebetegnelsen kombineres med anprisninger som ”ægte”, ”traditionel” eller tilsvarende, hvis det kan sandsynliggøres, at fødevaren er fremstillet efter en traditionel opskrift.


Kilde: "Vejledning om mærkning af fødevarer", januar 2013

Må man kalde sit fødevareprodukt “ægte”, når det er fyldt med tilsætningsstoffer? Det er stridens kerne i en sag mellem Forbrugerrådet Tænk og Fødevarestyrelsen.

I oktober måned afgjorde sidstnævnte, at det ikke er vildledende markedsføring, når Graasten kalder sit produkt for “Den Ægte Mayonnaise”. I denne uge har Forbrugerrådet Tænk så påklaget denne afgørelse til Fødevareministeriets Klagecenter.

Ifølge mærkningsvejledningen skal en fødevare være fremstillet efter en “traditionel opskrift” for at kunne anprises med betegnelsen “ægte”. Fødevarestyrelsen henviser som traditionel opskrift til en international standard for mayonnaise, hvor man gerne må tilføre tilsætningsstoffer.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00