Højteknologifonden støtter forskning på fødevareområdet

KORT NYT: Et nyt forskningsprojekt, der hurtigt og billigt kan analysere fødevarers kvalitet, smag og sundhed, modtager støtte fra Højteknologifonden. Det samme gør et forskningsprojekt, som skal genteste køer.
Anne Justesen
Fakta

Højteknologifonden er et uafhængigt organ inden for den statslige forvaltning, som giver tilskud i form af med-finansiering til højteknologiske satsninger og projekter inden for forskning og innovation.

Alle satsninger og projekter skal leve op til tre kriterier:

  • åbenbart erhvervsmæssigt potentiale
  • teknologioverførsel
  • samarbejde mellem offentlige forskningsinstitutioner og private virksomheder

Højteknologifonden har uddelt knap 600 millioner kroner til 20 danske forskningsprojekter.

 


Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation

Højteknologifonden har uddelt knap 600 millioner kroner til 20 danske forskningsprojekter. Virksomheder og universiteter leverer 290 millioner kroner, mens Højteknologifonden investerer 204 millioner kroner i de nye forskningsprojekter. På fødevareområdet har projekterne Light & Food og COAGENE modtaget midler fra fonden.
 
Forskningsprojektet med titlen Light & Food fået tildelt 15 millioner kroner. Projektet er et samarbejde mellem virksomheder og forskere, som er gået sammen om at udvikle ny teknologi, der med laserlys nemt og billigt kan analysere indholdet i fødevarer og dermed sikre kvalitet, smag og sundhed.

Selve laseren er udviklet i et tidligere Højteknologifonds-samarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU Fotonik og NKT Photonics A/S. Målet er nu at udvikle et nyt apparat, som er så fleksibelt, at det kan betale sig at placere i for eksempel mejeriernes produktionslinjer.

I dag foretages den slags analyser kun som stikprøver i store apparater i laboratorier, men i fremtiden er håbet, at man vil kunne måle og analysere stoffet på stedet.

Gentest af køer
Forskningsprojektet COAGENE har modtaget 5 millioner kroner fra Højteknologifonden. Projektet har til formål at udvikle en gentest af køer, som skal hjælpe osteproducenter. 

0:000:00