Kommentar af 
Kasper Fogh Hansen

Kasper Fogh Hansen: Krigen i Ukraine gør fødevarepolitik til sikkerhedspolitik

Krigen i Ukraine har ikke kun slået fast, at energipolitik er sikkerhedspolitik. Den viser også, at fødevarepolitik er sikkerhedspolitik, skriver Kasper Fogh Hansen.

Hver gang man ser det ukrainske flag, bliver man mindet om, hvad Ukraine er: En gul kornmark under en blå himmel. Verdens rigeste landbrugsjord. Europas brødkammer.
Hver gang man ser det ukrainske flag, bliver man mindet om, hvad Ukraine er: En gul kornmark under en blå himmel. Verdens rigeste landbrugsjord. Europas brødkammer.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kasper Fogh Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Europa har for langsomt erkendt, at energipolitik er sikkerhedspolitik. Det er mærkeligt, når man tager 70 års kontroverser i Mellemøsten i betragtning. Men sådan er det. 

Nu er der krig i Ukraine. Og Ukraine er for fødevarer, hvad Saudi Arabien var for olie. Derfor skal vi gøre sig det klart, at Ukraine er kernen i et af verdens største, kommende, sikkerhedspolitiske problemer: Fødevaresikkerhed.

Hver gang man ser det ukrainske flag, bliver man mindet om, hvad Ukraine er: En gul kornmark under en blå himmel. Verdens rigeste landbrugsjord. Europas brødkammer. Mere end 41 millioner hektar landbrug.

I Ukraine er 70 procent af landets enorme areal dyrket jord. I Ukraine findes 25 procent af verdens ressourcer af sort jord, også kaldet muldjord. Intet land i verden besidder 25 procent af verdens oliereserver. Så hvad sker der, hvis mad en dag bliver lige så værdifult, og lige så knap en ressource, som olie?

Fødevarekrisen er på vej

Verden har ikke en fødevarekrise. Men det får den. Ingen ved hvor stor. Men klimaforandringerne kommer til at ødelægge fødevaresystemer og landbrug i mange områder i verden.

Verden har ikke en fødevarekrise. Men det får den.

Kasper Fogh Hansen

I Nordafrika og Mellemøsten bliver det eksempelvis så varmt, at landbrugsjord bliver ødelagt, og allerede overudnyttede vandressourcer forsvinder. I det hele taget er en chokerende del af verdens ferskvandsressourcer overudnyttede.  

I Syrien så vi måske den første klimakrig. Efter 7 års tørke blev en voldsomt voksende befolkning fordrevet fra de landegne, der ikke længere kunne understøtte dem. De endte i byer uden en økonomi, der kunne give dem meningsfuld beskæftigelse.

Forandringerne i vejr og klima kommer til at ramme al landbrug over hele verden. Små landbrug vil blive ramt hårdest. De har sværest ved at omstille sig. Små landbrug står for 35 procent af verdens fødevareforbrug – men det dobbelte i mange udviklingslande.

I øvrigt er 90 procent af verdens 600 millioner landbrug – groft sagt – familiebrug i forskellige størrelser. Forestil dig mængden af mennesker, der skal bo et andet sted, når klimaforandringerne gennemtvinger enorme forandringer af vores fødevaresystem. Spørg dig selv, hvor mange af dem der kommer til at gå sydpå.

Gule kornmarker bliver ny guldstandard

Man skal ikke have fulgt meget med i klimadebatten for at vide, at hvis verden skal producere fødevarer til det stigende antal mennesker, skal vi producere større mængder på mindre areal.

 Eller også er Ukraine noget helt andet, og et dybt meningsfuldt mål for en døende rød stjerne

Kasper Fogh Hansen

Så på den ene side har vi Rusland, der lever af at sælge olie og gas, som verdens skal bruge meget mindre af. Og på den anden side har vi Ukraine, med verdens største ressourcer af sort muld, som bliver meget, meget mere værd.

Så enten er Putin en gal diktator, der som Katarina den Store drømmer om at udvide Rusland til Sortehavet. Eller også er Ukraine noget helt andet, og et dybt meningsfuldt mål for en døende rød stjerne, der har opgivet at konkurrere på viden, og kun kan se sig selv som dominerende gennem kontrol med råvarer.

Efter gassen og olien og kulbrinteøkonomien, så er det måske de gule kornmarker, der bliver den nye guldstandard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Fogh Hansen

Public affairs-rådgiver med ansvar for tech og medier, Rud Pedersen, bestyrelsesformand, Madens Folkemøde
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00