Klimaafgift på landbruget splitter rød blok

LANDBRUG: Afgifter på CO2-udledninger fra landbruget falder ikke i god jord bredt i rød blok. Enhedslisten er størst tilhænger af anbefalingen fra vismændene, Radikale siger nej, mens Socialdemokratiet ikke vil forholde sig til forslaget.

Vismændenes forslag vil især ramme kvæg- og mælkeproduktionen, men samlet vil det give en samfundsøkonomisk gevinst. Og reducere CO2-udledningen med i omegnen af 0,8 millioner ton drivhusgas, skriver vismændene. Oppositionspartierne er ikke overbevist.
Vismændenes forslag vil især ramme kvæg- og mælkeproduktionen, men samlet vil det give en samfundsøkonomisk gevinst. Og reducere CO2-udledningen med i omegnen af 0,8 millioner ton drivhusgas, skriver vismændene. Oppositionspartierne er ikke overbevist.Foto: /ritzau/Michael Bothager
Morten Øyen

Vi er ikke afvisende over for, at landmændene skal bidrage, men vi har bare selv foreslået en afgift på kød – altså på forbrugsdelen.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

Vismændenes forslag om at lægge en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser samler umiddelbart ikke rød blok under fælles grøn fane.

Fakta

Det anbefaler vismændene

Frem mod 2030 skal Danmark reducere udslippet i ikke-kvotesektoren med 2,5 millioner ton såkaldte CO2-ækvivalenter. Det vil sige en mængde drivhusgasser, der svarer til klimapåvirkningen fra 2,5 millioner ton CO2.

Den bedste måde at gøre det på i forhold til samfundsøkonomien er ved at hente 37 procent af reduktionerne i landbruget og ved at lade personbilerne gå fri. Ifølge vismændenes beregninger vil det give et samfundsøkonomisk plus på 0,4 milliarder kroner om året frem mod 2030.

I det mest givtige eksempel foreslår vismændene at hente 14 procent af reduktionerne gennem kvoter, mens de resterende 49 procent hører under ’øvrige’. Det er områder som opvarmning af boliger og den del af erhvervet, der er i ikke-kvotesektoren.

Afgift til landbruget
Den bedst mulige løsning er i vismændenes øjne at indføre afgifter på de dele af landbruget, der udleder drivhusgasser, nemlig dyrehold, kunstgødning og dyrkning af forskellige afgrøder. Det skal ske sammen med rabatter for bedrifter, der indfører de rigtige rutiner og teknologier.

Selvom reduktioner i landbruget er et økonomisk plus for samfundet, vil afgifterne i sagens natur koste landbruget penge. De penge kan man eventuelt betale tilbage til landmændene, så længe det sker ud fra beregninger fra før, afgifterne blev indført. Det skal sikre, at man ikke mister effekterne af afgifterne.

Kilde: Det Miljøøkonomiske Råd

For selvom anbefalingen om en CO2-afgift på landbruget ifølge Det Miljøøkonomiske Råds beregninger anviser en billig måde at nedbringe udledningen af CO2 i den såkaldte ikke-kvotesektor, tøver politikerne voldsomt.

Eneste parti i rød blok, som klart bakker op om forslaget, er Enhedslisten.

0:000:00