Debat

LA: Danske landmænd må ikke komme til at stå dårligere

DEBAT: Det er afgørende for Liberal Alliance i den kommende tid at sætte fokus på dansk landbrugs vilkår og sørge for, at EU’s klimaudspil ikke gør, at landmændene bliver stillet dårligere, skriver Carsten Bach (LA).

Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Bach (LA)
Klima- og energiordfører

COP21, Paris-aftalen er netop ratificeret af USA og Kina, EU’s medlemslande forventes at følge efter i løbet af efteråret. Men allerede nu kender vi Kommissionens udspil til byrdefordelingen for blandt andet landbruget.

Når den endelige aftale er forhandlet på plads, og fælden er klappet, risikerer vi at stå tilbage med krav om reduktion af drivgasudledningen fra Danmarks landbrug, der er helt urealistiske, og som i den sidste ende ikke vil få den ønskede effekt for de globale klimasvingninger.

I stedet for kan vi komme i en situation, hvor landbrugsproduktionen hurtigt rykker fra Nordvesteuropa til Østeuropa og dermed måske 30 år eller mere tilbage i tiden hvad angår miljøhensyn og klimaeffektivitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor er det afgørende for Liberal Alliance i den kommende tid at sætte fokus på dansk landbrugs eksisterende rammevilkår og konkurrenceevne og sikre, at danske landmænd ikke stilles dårligere i forhold til resten af EU, når den endelige aftale om byrdefordeling foreligger.

Flere modelberegninger
Den næste store udfordring er, hvordan vi måler eller estimerer de pålagte drivhusgasreduktioner, og hvordan får danske landmænd godskrevet de reduktioner, der allerede er gennemført i Danmark. Jeg forudser, at der bliver tale om endnu et system af modelberegninger, som ingen reelt set ved om er mere eller mindre rigtige.

I stedet for kan vi komme i en situation, hvor landbrugsproduktionen hurtigt rykker fra Nordvesteuropa til Østeuropa og dermed måske 30 år eller mere tilbage i tiden, hvad angår miljøhensyn og klimaeffektivitet.

Carsten Bach, klima- og energiordfører for Liberal Alliance

Virkemidlerne og reguleringen bliver til gengæld sandsynligvis generel og kommer til at påvirke alle over en kam, uanset om det giver mening eller ej.

Der er dog ikke meget i sol, måne og det nyligt fremlagte finanslovsforslag, der tyder på, at regeringen har tænkt sig at sætte mere fokus på landbrugets rammevilkår eller den forestående udfordring med klimaindsatsen. Faktisk er der udsigt til en lidt kedelig finanslov, når det gælder miljø- og fødevare området.

Regeringen mener tilsyneladende, at vi bare skal gøre, som der er aftalt i pakkerne for fødevarer, landbrug og natur, og så er alle problemer løst. Det er dog kun rigtigt et stykke af vejen, men måske har vi taget hånd om en så stor del af udfordringen, som det er politisk muligt, med den nuværende sammensætning i Folketinget.

Havde håbet på en ny vandløbslov
Jeg havde dog håbet, at regeringen og Esben Lunde Larsen hen over den meget våde danske sommer havde fundet modet til endeligt at indfri intentionerne fra før valget i 2015 om en revision af vandløbsloven. Eller i det mindste, som ministeren sådan set har lovet, at igangsætte et lovforberedende arbejde til en ændring af et mere end 30 år gammelt lovkompleks om de danske vandløb.

Flere organisationer har påpeget, at der kan være store gevinster at hente i forhold til klimaindsatsen, hvis klimatilpasning i det åbne land, vandløbsloven og mulighederne for øget kulstofbinding samtænkes.

Liberal Alliance bidrager meget gerne konstruktivt til brede drøftelser, der kunne have udgangspunkt i Landbrug og Fødevarer og KL’s opfordring til Esben Lunde Larsen om at få foretaget det nødvendige analysearbejde og fremsætte de nødvendige lovforslag. Ellers fremsætter LA gerne et beslutningsforslag igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00